Raportul leu-euro s-ar putea aprecia in urmatorii doi ani, rata de schimb ajungand la 25.000 a€“ 30.000 de lei pentru un euro pana in 2007, sunt de parere unii analisti bancari.
Pana atunci insa, pentru 2006 se estimeaza un fenomen de depreciere a leului fata de euro a carui valoare ar urma sa fie in decembrie de 38.000 de lei pentru un euro.
Specialistii in finante-banci prezenti zilele trecute la un seminar pe probleme financiar-bancare au facut o analiza a perspectivelor pietei valutare in contextul liberalizarii contului de capital, adica a accesului nerezidentilor la depozitele in lei, apreciind ca in 2005 ar putea intra in Romania capitaluri de doua-patru miliarde de euro, iar in aprilie-iunie dobanzile de pe piata bancara ar putea cobori pana la 10-12 la suta. De asemenea, se estimeaza ca in 2006 iesirile de capital ar putea fi de peste doua miliarde de euro, iar dobanzile ar putea ajunge la 12-15 la suta in trimestrul al IV-lea al anului.
Analistii nu vad de ce in Romania nu s-ar intampla acelasi lucru ca in Ungaria, dupa liberalizarea contului de capital, cand, dupa o apreciere initiala a monedei nationale, s-a produs o depreciere puternica.
çn ceea ce priveste tranzactiile de pe piata monetara, specialistii in domeniu sustin ca in prezent in Romania exista pe piata monetara cel putin un miliard de euro, suma intrata prin intermediul vehiculelor numite SPV (Special Purpose Vehicle), intermediari prin care entitati financiare internationale puternice speculeaza pe piata romaneasca. Potrivit acestora, unul dintre cei mai activi este Deutsche Bank. Cat despre denominarea leului, analistii prezenti la seminar au criticat Banca Nationala aratand ca, in contextul in care, de la 1 martie, preturile vor fi afisate in ambele valori, si bancile vor trebui sa lucreze cu doua unitati de pret. Cu toate acestea, abia spre 20 februarie BNR a anuntat ca va trimite bancilor comerciale o circulara prin care sa se informeze in ce directie sa se inscrie. Mai este putin pana la 1 martie, data la care preturile vor fi afisate dublu si cand bancile comerciale vor trebui si ele sa lucreze cu doua unitati de pret. Bancherii spun ca vor afisa dobanzile in leul nou, dar nu stiu ce timp le ramane pentru a face acest lucru in bune conditii.