Leul romanesc a implinit ieri 140 de ani de cand a fost declarat moneda nationala, odata cu votarea primei legi monetare. La aniversarea de ieri, guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a declarat ca leul "greu" si-a indeplinit cu succes rolul de stabilizator de preturi, ca un "Rocky al Finantelor". Multumit de evolutia pozitiva a leului din ultimii doi ani, Isarescu a precizat insa ca moneda nationala mai are de jucat inca sase "reprize", asa ca nu trebuie sa ne luam nasul la purtare.

In aprilie 1867 s-a votat prima lege monetara a Romaniei prin care s-a stabilit moneda nationala - leul. In acesti 140 de ani de existenta leul a facut fata diverselor schimbari, devenind in 2005, odata cu denominarea, leul greu. Acesta a fost gandit de Banca Nationala a Romaniei (BNR) ca vehicul pentru stabilizarea preturilor, principalul obiectiv al politicii bancii centrale, si a dovedit ca si-a indeplinit rolul, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax. Oficialul BNR a comparat leul cu un "Rocky al finantelor" pentru ca a reusit sa "boxeze" preturile asemenea pugilistului american din secolul trecut interpretat de Silvester Stallone.
"Marea batalie a fost si ramane stabilizarea preturilor. Denominarea nu a fost un scop in sine, dar in opinia BNR a reprezentat un punct de cotitura in recastigarea increderii", a spus Isarescu.
"Si-a revenit cam in repriza a zecea, iar in ultimii doi ani performeaza. Nu trebuie sa fim euforici, mai avem vreo sase reprize si nu trebuie sa-l lasam sa fie nici prea avantat. Bunul-simt romanesc ne obliga, ca nu e bine sa-ti iei nasul la purtare", a afirmat Isarescu.
El a adaugat ca denominarea, operatiunea de taiere a patru zerouri din coada leului efectuata de BNR la jumatatea lui 2005, s-a suprapus fericit cu accentuarea reducerii inflatiei si accelerarea cresterii economice. In opinia lui Isarescu, leul nou a simplificat viata tuturor romanilor, de la populatie la banci, institutii publice si companii.

La 150 de ani, leul devine euro

Guvernatorul a mai aratat ca la sarbatorirea a 150 de ani de la introducerea leului, moneda nationala a Romaniei va fi euro, iar leul isi va pierde puterea de circulatie.
"Se va incheia istoria framantata a unei monede nationale, care a avut suisuri si coborasuri, dar a contribuit fundamental la crearea Romaniei moderne si intrarea tarii noastre in comunitatea europeana", a mai aratat Mugur Isarescu.
Banca centrala doreste ca adoptarea euro ca moneda nationala sa aiba loc inainte de 2014.

Monede de aur pentru numismatici

BNR a lansat ieri in circuitul numismatic trei emisiuni dedicate aniversarii a 140 ani de la infiintarea Sistemului Monetar Romanesc, precum si pentru aniversarea a 10 ani de la infiintarea Muzeului BNR. Ca urmare a stabilirii leulul drept moneda natio-nala, la inceputul lui 1868 au intrat in circulatie primele monede romanesti din bronz de 1 ban, 2 bani, 5 bani si 10 bani, iar in 1870 s-au batut monedele de 1 leu din argint si 20 lei din aur", potrivit unui comunicat BNR.
Banca centrala lanseaza un set de patru replici din aur dupa primele monede romanesti emise in 1867. Totodata, BNR va mai lansa un set de trei medalii din aur, argint si tombac cuprat, care reproduc monedele pe care intentiona sa le emita Alexandru Ioan Cuza in 1860.