Cursul de schimb actual al leului, care se mentine sub nivelul de 3,2 lei/euro, atrage riscuri sporite pentru o corectie pe piata valutara, indiferent de decizia luata ieri de Banca Nationala a Romaniei (BNR), la sedinta de politica monetara, apreciaza analistii bancii olandeze ING, citati de Mediafax. Moneda nationala a continuat sa se aprecieze ieri in raport cu euro, care a fost cotat de BNR la finele sedintei la 31,782 lei. Leul nu a mai fost atat de puternic din iunie 2002.
Reamintim ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara ca aprecierea leului s-ar putea dovedi nesustenabila. Cu toate acestea, banca centrala prefera ca moneda sa se stabilizeze singura, interventia BNR fiind o masura de ultima instanta. Declaratiile lui Isarescu nu sunt o noutate si nu vor influenta piata, potrivit lui Ionut Dumitru, analist Raiffeisen Bank.
De la inceputul anului, BNR a redus de trei ori dobanda de politica monetara. Reducerile aplicate in acest an insumeaza 1,5 puncte, de la 8,75% la 7,25% pe an.
Analistii ING sunt de parere ca ciclul actual de reduceri ale ratelor dobanzilor ar putea fi urmat de o serie de masuri de restrictionare a creditarii, in cazul unei corectii pe piata valutara. (M.H.)