Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a apreciat intr-o emisiune televizata realizata dupa denominare ca 80-90 la suta din rotunjirile de preturi s-au dus in jos inca inainte de introducerea leului nou pe piata. Isarescu a mai aratat ca BNR monitorizeaza stabilitatea preturilor, pentru a evita cresterea inflatiei.

„Ne uitam la stabilitatea preturilor. Nu vrem sa facem alte dezechilibre. Nu vrem nici ca leul sa se aprecieze prea tare, caci aceasta situatie ii descurajeaza pe exportatori si ii incurajeaza pe importatori, iar aceasta situatie poate crea dezechilibre ale balantei de cont curent“, a precizat guvernatorul BNR.
Isarescu a mai aratat ca, desi intarirea foarte puternica a leului poate fi placuta pentru BNR, impactul asupra societatii si economiei ar putea face ca acestea sa nu reziste la o moneda foarte puternica.
In opinia sa, denominarea trebuie privita ca o masura care priveste spre aderarea la Uniunea Europeana si la viitoarea aderare la euro si multe dintre preturile actuale pot fi comparate cu valorile din 1959, iar altele arata chiar o ieftinire.
„Imi amintesc ca plateam o paine 2,50 lei, iar acum o paine costa 60 de bani. Sistemul de valori din 1959 reflecta elementele unei tari comuniste. Acum intram intr-un alt sistem de valori cu preturi europene. Este adevarat ca, psihologic, pensionarii pot avea un soc, dar leul nou simplifica mult lucrurile. Pensionarii vor avea doar o problema de obisnuinta, dar isi vor aduce repede aminte ca si in trecut au lucrat cu banuti“, a aratat Isarescu. El a continuat aratand ca tocmai din acest motiv, pentru a elimina disconfortul utilizarii leilor noi, s-a luat decizia sa fie pastrate culorile si modelul banilor vechi.

Leii noi vor patrunde cel mai rapid in Capitala

Potrivit lui Isarescu, Banca Centrala face eforturi ca vechile cupiuri sa fie schimbate mult mai repede decat s-a stabilit initial.
„Sunt sigur ca in Bucuresti procesul de disparitie a banilor vechi va fi mult mai rapid, iar predominanta leilor noi va fi mai puternica decat in alte orase“, a spus guvernatorul BNR, aratand totodata ca denominarea a fost facuta la timp. In opinia sa, nu era mai bine ca trecerea la leii noi sa fie facuta mai tarziu, pentru ca peste patru ani costurile de emisiune ar fi fost mult mai mari.

Isarescu: inflatia in 2005 poate fi si de 7,5%

Referindu-se la inflatia pentru 2005, guvernatorul Bancii Centrale a explicat ca este posibil ca aceasta sa nu fie de 6%, cum ne-am propus, ci de 7,5%, dar a asigurat ca inflatia in Romania va merge in continuare in jos. „S-ar putea ca in loc de 6 la suta, inflatia sa fie de 7,5 la suta in 2005“, a declarat Isarescu.
Seful BNR nu s-a aratat deranjat daca s-ar manifesta o anumita crestere a leului, asta pentru ca in prezent exista presiuni de apreciere a leului.
Nu-mi este frica de presiunile inflationiste si nici de o miscare semnificativa de pe leu pe valuta, a aratat Isarescu, care a continuat spunand ca un leu foarte tare este dureros, pentru ca impinge spre o crestere de competitivitate, iar daca nu reusesti sa devii competitiv in aceste con-ditii, poti sa dispari de pe piata.