Elementele de siguranta, dar si suportul de polimer pe care se tiparesc bancnotele romanesti ii fac neputinciosi pe infractorii care vor sa imite acesti bani. Daca acestia au reusit sa imite foarte bine bancnota europeana, care e imprimata pe suport de hartie, in cazul leului au produs doar niste imitatii grosolane, falsificatorii nereusind sa copieze niciun element de siguranta al bancnotei romanesti.

Bancile centrale folosesc in realizarea biletelor de banca (bancnotelor) o serie de elemente de siguranta pentru a se asigura ca nu pot fi falsificate. In ciuda acestor masuri, infractorii reusesc sa imite cu o cat mai mare acuratete unele bancnote. Asa s-a intamplat in cazul bancnotelor euro. Reprezentantanti ai Bancii Nationale a Romaniei ne-au declarat ca acest lucru s-a putut intampla si din cauza ca euro este tiparit pe suport de hartie. In privinta tentativelor de falsificare a bancnotelor in lei, reprezentantii BNR ne-au spus ca acestea au fost unele grosolane. Aceasta pentru ca este greu de imitat o bancnota tiparita pe suport de plastic. In plus, niciunul dintre elementele de siguranta cuprinse de biletele de banca romanesti nu au fost copiate pana acum, au declarat, mandri, reprezentantii bancii centrale. Acestia au spus ca cel mai greu de imitat este elementul constituit din fereastra transparenta.
Pe langa faptul ca este mai greu de imitat decat euro, mai exista un motiv pentru care falsificatorii prefera sa imite bancnota europeana. Astfel, acestia au mai mult de castigat din falsificarea euro pentru ca are o valoare mai mare. Infractorii isi fac initial niste calcule privind rentabilitatea investirii in tehnologia si aparatura necesara falsificarii banilor, imitarea bancnotei euro fiind net mai avantajoasa decat cea a leului. In pofida tentativelor reusite de a falsifica bancnota euro, oficialii Bancii Centrale Europene nu au luat nicio masura. Aceasta pentru ca valoarea contrafacerilor este mica in comparatie cu ce s-a emis, ne-au explicat reprezentantii BNR. Chiar daca este mai greu de falsificat decat euro, bancnota romaneasca nu costa mai multi bani pentru a fi produsa. Specialistii bancii centrale ne-au declarat ca pentru producerea unei bancnote costurile sunt mult mai mici decat valoarea nominala a acesteia.

Bancile, obligate sa verifice bancnotele

Pentru a limita circuitul banilor falsi, Banca Nationala a Romaniei are niste regulamente prin care sanctioneaza drastic bancile care nu depisteaza falsurile si vin cu ele spre preschimbare la BNR. Astfel, BNR percepe de la o banca comerciala un comision de 5% din valoarea pachetului format din 1.000 de bancnote in care s-a gasit un fals, potrivit unui reprezentant al bancii. BNR s-a confruntat insa rar cu asemenea cazuri.
Aceasta pentru ca angajatii institutiilor de credit verifica atat manual, cat si prin intermediul unui aparat bancnotele. In putinele cazuri intalnite, bancile respective nu erau inca dotate cu aparatura necesara depistarii bancnotelor false, dupa cum ne-au explicat expertii BNR. Trebuie spus ca astfel de aparate care citesc "veridicitatea" unei bancnote exista si la BNR. In momentul in care depisteaza nereguli la o bancnota, aparatul o plaseaza automat separat de restul banilor. Bancnota este apoi verificata manual de un angajat specializat al bancii, care decide daca aceasta este un fals sau doar a fost asezata invers fata de celelalte in fisic.