Leul greu va da multe batai de cap romanilor releva un sondaj realizat de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor, in perioada 5 - 10 mai 2005, in Bucuresti pe un esantion de 150 de respondenti. Potrivit directorului Centrului de Consultanta si Informare a Consumatorilor, Razvan Resmerita, rezultatele studiului arata ca 76% dintre bucuresteni prefera, ca in viitor, sa primeasca restul doar in leul greu, desi 45% dintre ei apreciaza ca nu vor avea probleme la primirea restului in ambele monede. Cu toate acestea 82% dintre cei intervievati au avut dificultati la conversia dintre leul nou si cel vechi. Acestia sint in general persoane cu virsta intre 18 si 30 de ani.
Referitor la conversia banilor vechi in cei noi, studiul a scos in evidenta ca 32% au gresit la exprimarea in bani a sumei de 0,5 lei grei, 29% au gresit la conversia in bani a sumei de 0,05 lei grei, altii 27% au gresit la calcularea unui rest de 90 bani, jumatate dintre cei care au gresit fiind tineri.
Studiul a mai scos in evidenta faptul ca doar 29% dintre bucuresteni sustin ca nu era necesara denomiarea, majoritatea acestora fiind persoane tinere cu virste cuprinse intre 18 si 30 de ani.
Autorii studiului considera ca cele mai grele probleme cu care se vor confrunta consumatorii odata cu demararea efectiva a procesului de denominare sint legate de primirea restului si de conversia dintre leul greu si leul vechi. Din acest motiv, Emil Bojin, expertul APC Romania, recomanda autoritatilor sa se acorde o atentie speciala informarii si educarii tinerilor, demararea unei campanii de informare privind subdiviziunea leului greu si o cercetare realista privind evolutia preturilor odata cu trecerea la leul greu, cu atentie speciala in domeniul serviciilor.