La nivel oficial, leul este greu si fara patru zerouri în coada, însa, în limba vorbita, toata lumea, indiferent de pregatire si de profesie, foloseste leii vechi si îsi face calculele în vechea moneda. Obisnuinta, spun specialistii. S-au împlinit trei ani, luna aceasta, de când România are o moneda noua, cu mai putine zerouri si care la începuturi se dorea cât mai puternica. Acel "leu greu" - cum l-au numit oficialii Bancii Nationale a României (BNR) - este acum usurat de patru zerouri, dar numai pe hârtie. Avem, practic, doua sisteme de exprimare a monedei nationale, unul prin viu grai si altul în acte.De la 1 iulie 2005, de când s-a trecut la denominarea monedei nationale, în toate scriptele leul românesc trebuia sa apara fara cele patru zerouri avute înainte de aceasta data. Procesul de pregatire a populatiei a început mai înainte, prin 2004. La acea vreme, populatia nereceptiva la schimbari s-a simtit amenintata de eventualele pericole ale noului leu: scumpiri la produse prin rotunjirea preturilor, teama ca nu se vor descurca la conversia din leul vechi în cel nou. O perioada, preturile au fost exprimate dual, adica si în lei noi, si în lei vechi, dar în prezent nu mai este permisa folosirea banilor vechi la piata, la banca, la supermarket, în nici un act oficial. 
Gândim în lei vechi Obligativitatea folosirii leului greu exista numai la nivel de documente. În limba vorbita, aproape orice persoana face conversia mai întâi în lei vechi, iar cei cu mai multa stiinta se raporteaza chiar la euro. "Cât înseamna 10.000 de lei în bani vechi?" este o întrebare pe care o auzim la tot pasul (desigur, cifra luata în calcul este aleatorie), pentru ca oamenii sunt obisnuiti cu un leu cu multe zerouri si se pot debarasa foarte greu de ele. În limba vorbita, un apartament costa trei-patru miliarde (300.000-400.000 de lei noi), salariile sunt de milioane sau zeci de milioane (sute sau mii), pâinea este 12.000 de lei vechi (1,2 lei), iar cina la restaurant face 500.000 de lei vechi. La întretinere platim în milioane (sute - pe hârtie), o camasa costa sute de mii (zeci de lei noi) si lista poate continua. "Ne-am obisnuit sa gândim în bani vechi, indiferent de pregatirea profesionala, apoi transformam în lei noi", a spus directorul sucursalei doljene a BNR, Gheorghe Gherghinescu. Pe parcursul celor trei ani de când leul greu a intrat în vigoare nu s-au semnalat disfunctionalitati importante, a mentionat oficialul BNR. Chiar si acum, la magazin sau la banca, clientilor li se explica preturile si tarifele atât în lei noi, cât si în cei vechi, pentru ca omul sa înteleaga mai bine. 
Marea încercare: trecerea la euro Daca tranzitia catre un leu denominat a fost doar o încercare mica prin care a trecut natiunea, lucrul cel mai greu va fi trecerea la euro ca moneda nationala. Momentul este asteptat în anul 2014 - dupa toate strategiile BNR, dar pregatirea populatiei va începe mai devreme. "Va fi mai dificil, deoarece conversia din leu în euro se va face cu zecimale, în sensul ca multe sume vor fi calculate cu zecimale. Dar, asa cum s-au descurcat 15 natiuni din Europa care au trecut la euro, asa ne vom descurca si noi", a precizat Gheorghe Gherghinescu.