Euro a coborit vineri la 3,4909 lei, fata de 3,5091 lei la inceputul saptamanii, apropiindu-se de valoarea de 3,4840 lei, inregistrata in 12 mai, minimumul acestui an fiind atins pe 8 mai, 3,4630 lei.
Aprecierea leului nu este o miscare singulara in zona, si alte monede emergente, precum forintul, care a castigat circa 10%, sau zlotul, inregistrand cresteri saptamana trecuta. Cauza aprecierilor se afla in decizia fondurilor speculative de a reinvesti in economiile in curs de dezvoltare. Acestea sunt nemultumite de faptul ca Rezerva Federala americana nu a mai majorat dobanda de baza, care a stagnat la 5,25%, iar pentru prima parte a anului viitor se anticipeaza o scaderea a acesteia, din cauza incetinirii ritmului de crestere a economiei SUA. Sa ne reamintim ca, in primavara, cand euro scadea spre 3,4 lei, a urmat o depreciere brusca, datorata ridicarii dobanzii de catre Fed. Apare astfel o situatie cu care moneda nationala nu a mai fost obisnuita, ultimele doua luni ale anului fiind de obicei unele de depreciere, data fiind cresterea exponentiala a importurilor de bunuri de consum. Pe de alta parte, sa nu uitam ca inflatia se afla pe o panta descendenta, iar efectele negative ale pretului la petrol, din alti ani, par sa nu mai apara, cotatiile titeiului chiar scazand. Totusi tendinta de depreciere a euro, miscare pe termen lung, nu va fi foarte lina. O serie de factori genereaza presiune de depreciere a leului, precum importatorii, dar si deficitele de cont si comerciale. Asa ca o schimbare brusca in evolutia cursului nu ar trebui sa mire. Totusi, pentru finele anului, nu se anticipeaza un curs mai mare de 3,55 lei.
Astfel, saptamana trecuta, in piata la termen de la Sibiu, pentru finele lunii viitoare preturile futures ale euro au coborit de la 3,5460, la inceputul saptamanii, la 3,5101-3,52 lei, la finele ei. Pentru jumatatea anului viitor tranzactiile au continuat sa fie realizate la 3,55 lei, pret care se mentine de la inceputul lui septembrie.
Dupa ce urcase in urma cu trei saptamani peste pragul de 2,8 lei, dolarul a pierdut aproape 3,5%, zilele trecute cursul mediu stabilizandu-se in jurul pragului de 2,73 lei. Scaderea monedei americane a fost provocata de evolutia paritatii ei fata de moneda europeana. Chiar la inceputul saptamanii euro a atins pragul de 1,29 dolari, pentru ca apoi sa revina spre cel de 1,24 dolari. Aprecierea monedei europene a fost provocata de datele economice nu foarte bune din SUA, precum indicatorul privind constructiile de locuinte, care a scazut in octombrie cu 14,6% fata de luna precedenta, un nou motiv pentru Fed de a nu proceda la o majorare a dobanzii de baza.
In aceste conditii, pretul unciei de aur s-a mentinut pe piata londoneza in jurul pragului de 630 de dolari. Euro s-a aflat pe un trend crescator si fata de moneda nipona, atingand un nou maxim istoric de 151,48 yeni.

Radu Georgescu