Produsele de import castiga teren in fata celor autohtone. Este o realitate pe care galatenii o pot verifica de fiecare data cand merg la cumparaturi. Si asta pentru ca pietele si supermarketurile galatene sunt invadate de legume si fructe din import, astfel incat s-a ajuns ca in prezent peste 90% dintre produsele comercializate in aceste locatii sa fie aduse din tari straine.

Acest lucru a fost recunoscut si de directorul Administratiei Pietelor Agroalimentare Galati, Emil Popa, care a adaugat ca uneori preturile acestor produse sunt chiar mai mici si oricum este bine ca in prezent pietele sunt foarte bine aprovizionate. "Avem produse mixte: fructe exotice, legume importate. Cartofii sunt romanesti. In ceea ce priveste cauzele importului de fructe si legume, de vina este si seceta din vara anului trecut, care a distrus culturile producatorilor autohtoni" a mai spus Emil Popa.

Astfel, galatenii sunt nevoiti sa se multumeasca acum cu merele aduse din Turcia si Polonia in locul celor de Vrancea, cu rosiile din Grecia in locul celor de Matca sau usturoiul din China in defavoarea celui autohton. Singurele legume si fructe din Romania care se mai pot cumpara din pietele din Galati sunt cartofii, ceapa si, din loc in loc, morcovul. In rest, comerciantii au preferat aspectul produselor aratoase dar "otravite" din import, in locul calitatii produselor romanesti, mai putin aspectuoase, dar gustoase.

Pentru a atrage si mai mult clientii, comerciantii "au uitat" sa afiseze, la vedere, tara de provenienta a tuturor legumelor si fructelor. Este adevarat, toate datele legate de marfa comercializata pot fi trecute pe ambalaj, insa nu toti cumpararorii au acces, spre exemplu, la laditele in care sunt ambalate produsele. Normal ar fi ca aceste date sa fie trecute si pe eticheta pe care este scris pretul.