Producatorii agricoli care cultiva legume, pepeni si ciuperci pentru consum au obligatia de a practica metode de cultivare sanatoase, astfel incat sa garanteze siguranta alimentara a consumatorilor, precum si protejarea apei si a solului.
De asemenea, producatorii trebuie sa tina evidenta produselor chimice utilizate in procesul de productie. Aceste prevederi sunt incluse intr-un proiect de lege privind modificarea si completarea Legii 312/2003 privind producerea si valorificarea legumelor de camp. Proiectul de lege reglementeaza masurile care trebuie luate pentru respectarea nivelurilor maxime admise de substante remanente, nitrati si alte substante daunatoare organismului uman in culturile de legume, dar si a celor privind protectia mediului, a apei si a solurilor. Actul normativ asigura alinierea legislatiei nationale la prevederile comunitare din acest domeniu, astfel incat sa raspunda cerintelor de siguranta alimentara si regulilor prevazute de piata unica europeana.
Potrivit noilor prevederi, controlul privind respectarea tehnologiilor de productie se va face de personalul de specialitate din cadrul Inspectiei de Stat pentru Controlul Tehnic in Producerea si Valorificarea legumelor si fructelor, a carei organizare si functionare vor fi aprobate prin ordin al ministrului Agriculturii. Actul normativ prevede ca legumele proaspete, pepenii si ciupercile destinate consumului vor fi comercializate in spatii special amenajate, insotite de facturi pe care se inscrie de catre emitent, producator sau comerciant calitatea si conformitatea cu standardele de comercializare. De la aceste prevederi sunt exceptati micii producatori, persoane fizice, care comercializeaza legume in piete stradale sau traditionale. Acestia au insa obligatia prezentarii produselor in conditii de calitate si igiena, in asa fel incat sa nu puna in pericol sanatatea consumatorilor.
Nerespectarea prevederilor privind comercializarea sau a celor privind practicarea unor metode de cultivare sanatoase se va pedepsi cu amenda de la 1.000 la 5.000 de lei. Potrivit proiectului de lege, este interzisa comercializarea legumelor, pepenilor si ciupercilor cultivate in stare proaspata sau procesata, care contin reziduuri de pesticide si metale grele, azotati, azotiti sau alte produse care depasesc nivelurile maxime admise stabilite de legislatia in vigoare. Nerespectarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 de lei si retragerea produselor de pe piata.
Noile prevederi stabilesc ca legumele, pepenii si ciupercile cultivate si destinate consumului in stare proaspata vor fi clasificate in conformitate cu standardele de comercializare, care au caracter obligatoriu in toate etapele comercializarii pe filiera de produs. Aceste prevederi nu se aplica produselor expediate de producatori la centrele de sortare, calibrare, ambalare din zona de productie sau celor vandute de producatori in zona de productie, in pietele traditionale, in anumite zile stabilite in acest scop.