Desi legea venitului minim garantat, precum si cea de acordare a indemnizatiilor de crestere a copilului, au suferit o serie de modificari, normele metodologice de aplicare a noilor acte normative nu au aparut inca.

Modificarile unor legi care au un impact deosebit din punct de vedere social sint inca asteptate de institutiile care vor fi nevoite sa le puna in practica. Nu au aparut nici normele care reglementeaza acordarea venitului minim garantat, nici a indemnizatiilor de crestere a copilului. La aceasta ultima lege normele sint inca in termen, la venitul minim insa au trecut demult cele 90 de zile in care acestea ar fi trebuit sa fie elaborate. La ambele legi schimbarile sint de natura reparatorie, dar fara norme aceste acte normative nu pot fi puse in aplicare. In privinta venitului minim garantat s-a incercat eliminarea din tabelul beneficiarilor a acelor persoane care nu merita "titlul "de sarac, iar in privinta indemnizatiilor scoaterea celor care nu locuiesc si nu se ingrijesc de micuti, dar si acordarea celor 800 de lei unor persoane care pentru citeva luni, pe sistemul vechi, nu puteau beneficia de indemnizatii.

5000 de galateni, ajutati financiar sa-si creasca micutii

Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie (DMSSF) Galati are in evidenta aproape 5000 de beneficiari de indemnizatii de crestere a copilului, dar si de stimulente. Directorul DMSSF, Niculina Olimpia Ralea, ne-a explicat ca modificarile aduse ordonantei au fost de natura reparatorie. Acestea se adreseaza mamicilor care au cotizat macar zece luni la bugetul statului sau care si-au platit stagiile la casele de pensii. Facem precizarea ca modificarile in acest sens sint doar in cazul celor care vor naste pina pe 31 octombrie 2006, celelalte supunindu-se regulii ca timp de un an sa fi muncit cu carte de munca, nemaiavind nici o valoare cotizarea la Casa de Pensii.

Venitul minim, garantat?!

Si legea care reglementeaza venitul minim garantat isi asteapta normele metodologice. Lista cu bunurile de stricta necesitate a fost una dintre cele mai asteptate deoarece intentia legiuitorului a fost aceea de a elimina din lista saracilor acele persoane care s-au strecurat aici si apeleaza la mila statului, desi starea lor materiala nu este chiar atit de jalnica. Aparut in luna mai, textul care a suportat modificari precizeaza ca legea va intra in vigoare in termen de 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, iar in termen de 60 de zile de la publicarea acesteia urma sa apara si normele metodologice. Important este ca fara normele de aplicare este foarte putin probabil ca legile vor putea fi puse in aplicare, desi s-a implinit termenul la care acestea au intrat in vigoare. La fel de important este si faptul ca, potrivit noilor reglementari, acele persoane care nu au un domiciliu stabil pot beneficia de venitul minim garantat, singura conditie fiind sa completeze o declaratie pe propria raspundere ca nu incaseaza bani si din alte localitati.