Conform statisticilor Ministerului Agriculturii, peste 1,3 milioane de agricultori au aproximativ 3,2 milioane hectare de teren si pot fi beneficiarii unei rente viagere pe viata. “Valoarea acestei rente este de 50 euro pe hectar, pe an, daca proprietarul cedeaza terenul in arenda, si de 100 de euro, pe hectar, pe an, pentru cei care il vand“, a anuntat ieri Gheorghe Flutur, ministrul de resort. Potrivit acestuia, plata se poate face o data sau de doua ori pe an prin agentiile de plati din cadrul Ministerului Agriculturii.
In opinia lui Flutur, noul pachet de legi ale proprietatii, care include si proiectul de lege a rentei viagere, este “o revolutie in reforma structurala din agricultura“. Ministrul Agriculturii spune ca acest proiect vine mai ales in sprijinul tinerilor. “Vrem sa incurajam pe cei mai in varsta sa dea terenul tinerilor pentru a produce. Terenul trebuie sa se situeze intre 0,5 si 10 hectare“, a declarat el. De asemenea, poate fi data si o suprafata mai mica de 0,5 hectare, daca aceasta este o enclava intr-o exploatatie.
Legea rentei viagere se adreseaza proprietarilor de teren in extravilan care au varsta de 62 de ani. Acestia pot pune terenul si la dispozitia unei exploatatii sau ferme si, in acelasi timp, pot pastra pana la 0,5 hectare, cu conditia sa nu comercializeze produsele rezultate din exploatarea suprafetei.
Toata aceasta actiune de stimulare a gruparii funciare costa 9 mii de miliarde de lei.
In prezent, ministerul dispune de un buget de 300 de miliarde de lei pentru renta, suma suficienta pentru a acoperi prima plata pe acest an.
Potrivit oficialilor din agricultura, la sfarsitul acestei luni legile vor fi in Parlament, iar la inceputul lui iulie vor intra in vigoare.
Gheorghe Flutur a mai precizat ca Agentia Domeniilor Statului va monitoriza aplicarea acestei legi si va urmari procesul de concentrare a suprafetelor in teritoriu, ocupandu-se in mod special de managementul gruparii acestora.