Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei a lansat, saptamâna trecuta, spre dezbatere publica doua dintre cele patru legi din pachetul privind locuirea: cea a chiriilor si cea a locuintei. Unele prevederi ale Legii chiriilor au atras comentarii înca înainte de a fi supuse dezbaterii publice. Acestea se refereau la faptul ca, potrivit legii, contractul de închiriere trebuie sa fie încheiat pe o perioada determinata de minimum un an, cu posibilitatea de a fi reziliat. "Nu e normal sa-mi impuna cineva pentru cât timp sa închiriez o locuinta. Daca o sa plec pentru o perioada în alt oras si o fiu nevoit sa închiriez o locuinta pentru cinci luni, pentru ca atât stau acolo, ce fac? În plus, nu înteleg de ce sa semnez un contract pe un an, daca oricum pot sa-l reziliez mai devreme", declara la începutul acestei luni Marian Mancu, din Craiova. 
Exigentele minimale ale locuintelor Comentariile continua sa apara, mai ales ca, potrivit legii, "locuintele exploatate în regim de închiriere, indiferent de natura proprietatii, a amplasamentului si a destinatiei lor, vor respecta exigentele minimale din Legea locuintei". "Mi se pare putin ciudat sa mi se impuna suprafata pe care trebuie s-o închiriez. Daca eu îmi permit sa locuiesc într-o casa de doar 15 mp, pot sa închiriez una de 50 mp doar daca ma ajuta cineva cu bani", a precizat Constantin Ion, de 45 de ani, din Craiova. Afirmatia a fost sustinuta si de alti oameni. "Nu cred ca o sa renunte nimeni (nici proprietarii, nici chiriasii) sa mai închirieze anumite locuinte numai pentru ca nu respecta suprafetele impuse de lege. Cred ca se vor închiria în continuare, dar la negru", a explicat Virgil G., de 37 de ani, din Craiova. 
52 mp pentru doua persoane Potrivit Legii locuintei, care reglementeaza aspecte sociale, economice, tehnice si juridice ale constructiei si ale folosintei locuintelor, exigentele minimale consta în acces liber individual la spatiul locuibil, fara tulburarea posesiei si a folosintei exclusive a locului detinut de catre alta persoana sau familie; spatiu pentru odihna; loc pentru prepararea hranei; grup sanitar; acces la energie electrica si apa potabila; evacuarea controlata a apelor uzate si a reziduurilor menajere. În ceea ce priveste suprafata utila minimala, pentru o persoana, aceasta s-a calculat la 37 mp, iar suprafata construita, la 58 mp. În acest caz, camera de zi trebuie sa aiba 18 mp (inclusiv spatiul pentru dormit), locul de luat masa - 2,5 mp, bucataria - 5 mp, încaperea sanitara - 4,5 mp, iar spatiul de depozitare - 2 mp. Pentru o familie formata din doua persoane, legea prevede o suprafata minima utila de 52 mp, pentru o familie formata din trei persoane - 66 mp, iar pentru una de patru membri - 74 mp. 
Noile constructii vor respecta conditiile minimale  Aceste suprafete trebuie sa fie respectate si de constructori. "Executarea constructiilor de locuinte, indiferent de natura proprietatii sau a amplasamentului, se face în conditiile legii si pe baza satisfacerii exigentelor minimale", se arata în proiectul de lege. Aceasta prevedere nu vine nici pe departe în sprijinul craiovenilor care, din cauza veniturilor mici si a cresterilor repetate de pret din domeniu, începusera sa renunte la confortul locuintelor spatioase înca de anul trecut. Prevederea nu este nici în avantajul dezvoltatorilor de proiecte imobiliare care, pentru a veni în întâmpinarea pietei din Dolj, planuiau ca viitoarele constructii sa aiba o suprafata mai mica decât cele din prezent. "Proiectele ce vor fi desfasurate vizeaza o suprafata mai mica decât în cazul caselor construite pâna acum", a declarat la sfârstiul anului trecut Teodor Popescu, managerul agentiei imobiliare Dorcas Imobiliare. Afirmatia a fost sustinuta si de alti specialisti din domeniu, care au explicat ca situatia se datoreaza faptului ca pretul este cel care dicteaza alegerea unei locuinte. "Aceasta tendinta se manifesta atât din cauza preturilor de achizitie, cât si din cauza costurilor ulterioare de întretinere. Chiar daca pretul pe metrul patrat e bun, daca suprafata este mare, ca si pret total, vorbim de o locuinta mai scumpa", preciza la momentul respectiv Nicu Radut, directorul agentiei imobiliare Unic.