Utilizarea becurilor incandescende in Europa va fi oprita in 2009, in conformitate cu obiectivul stabilit de liderii UE la un summit organizat la sfarsitul saptamanii trecute, au declarat oficiali ai industriei de profil, citati de cotidianul "Financial Times".
Federatia europeana a companiilor din sectorul de profil ELC a anuntat la 1 martie ca va sustine trecerea de la becurile traditionale la corpuri de iluminat eficiente din punct de vedere energetic, pentru locuinte.
Philips, compania germana Osram, grupul american GE si alti producatori au adoptat aceasta decizie la o intrunire cu reprezentantii guvernelor UE si ai Comisiei Europene, organizata la sediul Agentiei Internationale pentru Energie din Paris.
Statisticile arata ca aceste becuri sunt pe piata de 15 ani. Pretul a reprezentat un factor. Specialistii anticipeaza deja ca o noua generatie de becuri de tipul LED (light-emitting diode) ar trebui sa rezolve problema puterii de iluminare.
Prin utilizarea becurilor eficiente s-ar reduce cu jumatate consumul energetic, economia realizata ar fi de circa 23 de megatone de dioxid de carbon, respectiv sapte miliarde de euro alocati, in mod normal, achizitiei de energie.