Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a aratat ca din actuala criza financiara avem de invatat noua lectii importante: de la gestionarea corecta a riscurilor in firmele private si pana la trecerea treptata la euro.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, a explicat intr-un discurs la Academia Romana, transmis de BNR si catre GdS, ca Romania are de invatat noua lectii importante din criza financiara pe care o parcurge. El a spus ca nu este suficient sa ai o inflatie scazuta pentru a asigura o stabilitate financiara pe termen lung, avand in vedere ca politica BNR din ultimii ani de stabilitate macroeconomica s-a bazat, in principal, pe tintirea inflatiei. Guvernatorul mai considera ca tendintele pietelor au depasit reglementarile impuse, exemplificand cu masurile de inasprire a creditului in valuta, care nu au avut efect, din cauza ca piata creditelor era in plina expansiune.
Practic, masura introdusa de BNR de limitare a creditelor in valuta a avut mai mult "efecte secundare decat beneficii", a recunoscut Isarescu. Alta lectie a guvernatorului se refera la faptul ca UE ar trebui sa creeze institutiii care sa previna crizele financiare in randul statelor membre. O astfel de institutie ar fi Consiliul European de Risc Sistemic (institutie deja programata sa apara in UE), care "ar trebui sa colecteze informatii despre riscurile si vulnerabilitatile macroprudentiale din toate sectoarele financiare din UE. Consiliul va emite avertizari despre riscuri si va adopta recomandari de politica economica".

Atentie, manageri privati!

Mugur Isarescu atrage atentia companiilor private ca stimulentele de natura salariala nu sunt corelate proportional cu gestionarea riscului. Unele firme si-au crescut rapid profiturile, asumandu-si riscuri uriase. Guvernatorul BNR sfatuieste patronii sa plateasca salarii si premii managerilor, conditionat de obtinerea de profit pe termen mediu si lung. Pana acum, nu exista aceasta corelatie si managerii erau tentati sa expuna firma la riscuri doar pentru a obtine profitul pentru care erau platiti. "Acesta a fost un stimulent pentru manageri sa isi asume riscuri pe care fie nu le-au inteles, fie le-au neglijat pentru a mari profitabilitatea de care erau legate premiile", se arata in disertatia lui Isarescu.

Trecerea brusca la euro ar fi o greseala

Guvernatorul BNR este de parere ca nu trebuie sa ne grabim cu trecerea la euro, ci trebuie sa urmam pasii stabiliti impreuna cu UE. In caz contrar, trecerea la moneda europeana ne-ar face mai mult rau, pentru ca nu suntem pregatiti, a lasat sa se inteleaga seful BNR. Potrivit lui Isarescu, cel mai probabil de la inceputul lui 2015, Romania ar putea trece la moneda europeana, dupa ce din 2012 intram in zona de monitorizare UE pe evolutia indicatorilor macroeconomici.
"Adoptarea euro astazi ar insemna sa renuntam la politica monetara inainte de a fi asigurat sustenabilitatea convergentei. Adica inainte de a fi eliminat dezechilibrele cu care ne confruntam astazi", a spus Isarescu.
Ce-am invatat din criza
1. Nivelul scazut al inflatiei nu reprezinta o conditie suficienta pentru asigurarea stabilitatii financiare pe termen lung.
2. La anumite perioade, reglementarea si supravegherea raman in urma pietelor.
3. In UE lipsesc unele institutii.
4. Stimulentele de natura salariala in companiile private nu sunt adecvat corelate cu gestionarea riscului.
5. Oamenii uita de aparitia crizelor in perioadele de prosperitate si neglijeaza conceperea de mecanisme de gestionare a crizei.
6. FMI a capatat un rol sporit dupa ce a fost criticat ca nu a prevazut criza asiatica.
7. Masurile expansioniste trebuie acompaniate de la inceput de strategii de iesire.
8. Sunt importante evitarea dezechilibrelor macroeconomice si urmarirea unei pante de crestere sustenabile, sprijinita de un grad substantial de reforme structurale.
9. Adoptarea euro nu se poate substitui politicilor de ajustare.