Pentru ca se apropie anotimpul calduros si vremea concediilor, incepe si perioada cresterii vanzarilor de autoturisme. Totodata, se diversifica si modalitatile financiare de achizitionare a unei masini. Cine nu dispune de resurse propriii suficiente are ca posibilitati de finantare creditele bancare pentru nevoi personale sau de tip auto sau leasingul. Desi pare mai facil de contractat la prima vedere, calculele arata ca creditul de nevoi personale este mai scump decat creditul auto, iar cel mai rentabil, atat in ceea ce priveste dobanda anuala, rata anuala si Dobanda Anuala Efectiva (DAE), ramane leasingul auto.
Toate cele trei optiuni, respectiv creditul auto, creditul de nevoi personale si leasingul auto, presupun achizitia masinii in rate lunare, care, conform normelor BNR, nu trebuie sa depaseasca 30% din venitul net al familiei. Site-ul financiar Finzoom face o analiza serioasa a celor trei tipuri de finantare in cazul achizitionarii unui autoturism. In ceea ce priveste creditul de nevoi personale, Finzoom precizeaza ca nu se solicita avans, nu se solicita garantii sau giranti, iar durata de aprobare a creditului este de maximum doua zile. Este singura varianta in care solicitantul primeste direct banii in contul lui, si nu al dealerului auto. Banca nu solicita sa se mentioneze scopul creditului sau dovezi ale utilizarii acestuia. Creditele de nevoi personale sunt pana la 20.000 de euro pe 10 ani fara garantii, iar prin adaugarea unei garantii, cum ar fi un teren sau imobil, suma imprumutata poate acoperi valoarea oricarei masini.
In cazul creditului auto, autoturismul se asigura obligatoriu Full Casco, costurile de asigurare sunt suportate de catre client sau oferite gratuit de catre banca. Perioada de creditare poate ajunge pana la 10 ani, iar contractul de credit se poate face in lei, euro sau dolari si se ramburseaza in aceeasi moneda, fara costuri suplimentare. Leasingul auto presupune faptul ca proprietarul bunului este compania de leasing, care transfera dreptul de folosinta utilizatorului, bunul fiind disponibil acestuia in urma in sistem de inchiriere. Societatea de leasing va asigura bunul alegand asiguratorul, costurile de asigurare fiind suportate de catre utilizator. Incheierea politelor Casco si RCA sunt obligatorii. Perioada maxima de finantare este de 5 ani, iar avansul este obligatoriu, intre minimum 5% si maximum 50%.

Ce finantare este mai rentabila?

Finzoom face o comparatie a celor trei moduri de creditare prin prisma ofertelor bancilor. S-au studiat ofertele mai multor banci si ale unor societati de leasing pentru un credit auto sau leasing de 8.000 de euro pentru cinci ani, precum si ofertele pentru un credit de nevoi personale de 10.000 de euro. Din concluziile desprinse de site-ul financiar se remarca faptul ca dobanda anuala pentru creditele de nevoi personale nenominalizate este in medie mai mare cu 1,3% fata de creditele auto si cu 1,4% mai mare decat rata dobanzii pentru leasingul auto. De asemenea, rata lunara pentru creditele de nevoi personale fara garantii este in medie mai mare cu 1% decat rata lunara aferenta creditelor auto si in medie cu 1,2% mai mare decat rata lunara pentru leasingul auto, ceea ce duce implicit la majorarea sumei totale de plata la sfarsitul perioadei de creditare cu aproximativ 1,05% in cazul creditelor de nevoi personale fata de creditele si leasingul auto. In fine, mai important este ca Dobanda Anuala Efectiva (DAE) este cea mai buna in cazul leasingului auto. Creditele de nevoi personale au un DAE cu 3,8% mai mare decat la leasing auto si cu 3% mai mare decat in cazul creditelor auto.