Comisarul european pentru Fiscalitate si Uniune Vamala, László Kovacs, a afirmat in vizita sa recenta in Romania ca nivelul de colectare a taxelor este extrem de scazut, potrivit siteului Euractiv.
In opinia sa, “numai luptand impotriva coruptiei, administratiile fiscala si vamala vor putea sa-si concentreze eforturile pentru a combate afacerile ilegale, evaziunea fiscala, frauda si crima organizata“.
Referindu-se la recentele scrisori de avertizare trimise de Comisia Europeana Guvernului de la Bucuresti, comisarul a spus ca ele arata ca exista ramaneri in urma si in ceea ce priveste domeniul sau, respectiv taxele si contrafacerea. “Comisia realizeaza o monitorizare atenta, ce include evaluari, misiuni de monitorizare si intalniri, care vor conduce la un raport de monitorizare complex, ce va fi dat publicitatii in toamna. Scopul monitorizarii este sa ajute Romania sa identifice si sa se concentreze asupra aspectelor care necesita o atentie speciala si eforturi sporite“, a precizat Kovacs, concluzionand ca “Romania se afla, in general, pe traseul stabilit catre cerintele UE“.

Produsele contrafacute, cauza a colectarii precare a taxelor

Contrafacerea a fost un punct important in discutiile lui Kovacs in Romania. El a atras atentia ca rulajul produselor contrafacute este de 500 de miliarde de euro in Europa, suma de zece ori mai mare decat ajutorul pentru agricultura.
Potrivit comisarului Kovacs, 60% dintre produsele contrafacute identificate in Uniunea Europeana provin din China. Autoritatilor romane li s-a atras atentia ca si in acest domeniu trebuie elaborate legi si, mai ales, trebuie continuata colaborarea cu institutiile europene. (D.E.)