Romanii cumpara din ce in ce mai putine electrocasnice, dar in schimb vaneaza indarjit produsele IT&C, ne-au declarat reprezentantii magazinelor de retail din acest sector. Promotiile lansate de Sarbatori determina piata electronicelor si a electrocasnicelor sa cunoasca si in 2005 acelasi boom ca in fiecare an in aceasta perioada, desi normele BNR de limitare a creditarii de-abia au intrat in vigoare.

De ceva timp a inceput nebunia cumparaturilor din preajma Sarbatorilor. In maratonul prin magazine de tot felul, cumparatorul intalneste preturi care mai de care mai imbietoare. In aceasta perioada a anului, magazinele ce comercializeaza electronice si electrocasnice se intrec in promotii reprezentate fie de reduceri semnificative de pret, fie de produse oferite cadou, fie de pachete care contin mai multe produse. Pe langa aceste programe de oferte, unele dintre centrele de desfacere dispun de noi programe de finantare prin credite. Un exemplu in acest sens este Flanco. Pentru a face produsele accesibile unei mase cat mai largi a populatiei, Flanco a recurs la o strategie cu totul aparte. Dupa achizitionarea produsului, cumparatorul are la dispozitie doua luni de gratie pentru a se hotari daca plateste cu banii jos ori in rate. In cazul in care opteaza pentru sistemul in rate, va mai putea beneficia de inca o luna de gratie, iar una dintre rate ii va fi oferita cadou.

Mobilele si laptopurile, in topul vanzarilor

Reprezentantii Altex si Flanco impartasesc parerea celor de la Domo, si anume ca de Sarbatori cel mai bine se vand sistemele home-cinema, aparatele foto si camerele video, televizoarele, dar si telefoanele mobile si sistemele IT.
Experienta anilor trecuti i-a invatat pe distribuitorii de electronice si de electrocasnice sa se astepte chiar la o dublare a vanzarilor in preajma Sarbatorilor. ¥inand cont de acest lucru, cei de la Domo, pe langa faptul ca si-au prelungit programul, au optat si pentru largirea paletei de produse oferite, in special pentru cele din zona IT&C si telefonie mobila. Dupa parerea lor, acesta perioada a anului este extrem de favorabila sectorului de retail.

Vanzari in decembrie cat in trei luni de vara

Specialistii de la Flanco considera ca anul acesta sezonul de varf la vanzarile de electronice si de electrocasnice a inceput destul de tarziu, si mult mai timid decat in anii trecuti. Dar ei sunt siguri ca in decembrie va fi recuperata stagnarea din noiembrie, si tot acum vanzarile vor fi cat in trei luni de vara.
Reprezentantii Altex justifica la randul lor aceasta stagnare ca fiind o urmare a actiunii Bancii Nationale a Romaniei (BNR), care a introdus recent o limitare privind creditul in euro si gradul de indatorare al unei familii.