Jumatate din producatorii doljeni risca sa nu poata comercializa lapte pe piata la anul din cauza normelor UE, care ii obliga sa obtina o cota de piata. Cine vinde fara cota plateste 27,8 euro pentru suta de litri de lapte comercializata. Cine vinde sub 70% din cota poate spune adio comertului cu acest produs.
Aproape jumatate din producatorii de lapte din judetul Dolj risca sa nu mai poata comercializa acest produs pe piata, incepand cu 1 ianuarie 2007. Legislatia UE in domeniu ii obliga pe acestia sa declare in scris cantitatile de lapte pe care estimeaza ca le produc in perioada aprilie 2007-martie 2008 si sa solicite statului roman cote de piata, conform angajamentelor asumate de tara noastra in urma negocierilor cu organismele europene. Pana in prezent, doar 55% din producatori (7.513 persoane) au cerut cote pentru vanzari directe si 66% (364 de persoane) au depus cereri pentru alocarea de cote pentru livrarea catre firmele procesatoare, potrivit informatiilor furnizate de Departamentul de Administrare a Cotelor de Lapte (DACL) Craiova. Data-limita pana la care producatorii de lapte mai pot solicita cote de piata este 31 octombrie.
De la anul, fiecare proprietar de vaci care obtine venituri din comercializarea laptelui va trebui sa plateasca o taxa de 27,8 euro la fiecare suta de litri in cazul in care nu a obtinut o cota de piata.
Practic, comercializarea fara cota inseamna gaura in buget. Veridicitatea declaratiilor depuse pentru obtinerea cotelor de piata la lapte va fi atent verificata de medicii veterinari, care si le asuma sub semnatura. Nici producatorii nu vor fi scutiti de calcule economice, spune Georgeta Ionica, directoarea DACL Craiova. "Fiecare taran trebuie sa tina o evidenta clara in 'caietul fermierului' a productiei zilnice de lapte. Aici noteaza de cate vaci este produs, cat opreste pentru autoconsum, cat consuma viteii si ce cantitati vinde direct pe piata sau livreaza procesatorilor", a afirmat aceasta. Nu numai cantitatea, dar si calitatea laptelui vor fi sub stricta monitorizare. Spre exemplu, pentru laptele trimis spre procesare, cantitatea de grasimi negociata cu UE trebuie sa fie de maximum 3,59%. "La cota de vanzari directe nu exista procent maxim de grasimi continute. La monitorizarea de anul trecut, in regiunea noastra s-au masurat 3,48% grasimi pentru laptele trimis spre procesare", a mai spus Georgeta Ionica. Asadar, producatorii trebuie sa se gandeasca bine la ce declara, pentru ca toate aceste aspecte vor fi verificate in amanunt.
Ce inseamna cota de lapte
Cota de lapte se acorda pentru livrarile catre procesatori, precum si pentru vanzarile directe, in piete. Acestea se obtin in baza unor solicitari scrise adresate DACL, prin emiterea de decizii si inscrierea in Registrul Cotelor. Cota anuala pentru fiecare vaca pe care o poate cere un fermier se apropie de 2.000 de litri. Aceasta cifra rezulta din estimarile oficiale, conform carora o vaca produce anual 3.500 de litri, din care se scad consumul de 1.200 de litri al unei familii de patru persoane si cei 400 de litri consumati de un vitel. Fiecare producator isi asuma cota de piata detinuta. Daca nu reuseste sa vanda 100% cota solicitata, pentru anul urmator aceasta se diminueaza corespunzator cu cantitatea nevanduta. In cazul in care vinde mai putin de 70% din cota obtinuta, aceasta este pierduta integral. Dimpotriva, daca taranii vand mai mult decat au previzionat, ei trebuie sa plateasca in plus la stat, deoarece Romania va fi penalizata cu 278,3 euro pentru fiecare tona de lapte care depaseste cota de piata de 3,057 milioane de tone negociata cu UE. Ulterior, banii vor fi recuperati de autoritatile romane din buzunarele producatorilor care au vandut peste cota de piata alocata. Trebuie precizat ca, potrivit monitorizarii efectuate in perioada 1 aprilie 2005 - 31 martie 2006, producatorii doljeni au raportat o cantitate de 2,4 milioane de litri de lapte livrat catre procesatori si zece milioane de litri vandute in piata, sub forma de lapte sau produse derivate. "Conform monitorizarii de anul trecut, judetele din Oltenia au inregistrat o cota foarte mica. Doar 1% din cantitatea de lapte procesata in Romania provine de aici", a precizat Georgeta Ionica, directoarea DACL.
Aceste cote de piata pentru comercializarea laptelui se pot concesiona, inchiria, vinde sau lasa mostenire, dar numai in cadrul aceleiasi regiuni. Regiunea Craiova cuprinde judetele Dolj, Gorj, Olt, Mehedinti si Valcea. La vanzarea cotei de piata a laptelui dupa aderare au apelat jumatate din fermierii polonezi care detineau o singura vaca.
Productie slaba in Oltenia
Din cei 125.000 de producatori din regiunea Craiova, doar 7.887 livreaza lapte procesatorilor.
Doar 108 exploatatii au dat intre 10.000 si 50.000 de litri de lapte si alte sapte au obtinut productii intre 50.000 si doua milioane de litri. In regiunea Craiova nu exista nici un procesator de categorie A, care sa exporte produse lactate.