Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL), care reuneste societati comerciale cu o cota de 65% din sectorul de industrializare a laptelui in asociere cu reprezentantii fermierilor producatori de lapte, isi exprima nemultumirea fata de decizia Ministerului Agriculturii, Padurilor, Dezvoltarii Rurale de a injumatati subventiile pentru sectorul zootehnic in acest an de preaderare. "Patronii se tem ca in 2006 subventiile alocate vor duce la falimentarea acestui sector", a declarat presedintele APRIL, Valeriu Steriu, intr-o conferinta de presa. "In acest an trebuie sa ne aducem afacerile la nivelul normelor europene, iar fara subventii de la stat va fi imposibil. Nu vom fi in stare sa realizam nici cei trei miliarde de hectolitri cota prevazuta in dosarul de aderare la UE: 1,2 miliarde hl lapte procesat si 1,8 miliarde hl lapte pentru consum pe piata ", sustine Ion Balan, vicepresedintele acestui patronat.

Acuze la adresa lui Gheorghe Flutur

Oamenii de afaceri din domeniul zootehniei producerii si procesarii laptelui il acuza pe ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, ca se lasa influentat de diferite cercuri de interese care isi doresc ca Romania sa nu-si respecte angajamentele europene. "In cazul in care nu putem asigura cota stabilita prin acordul de aderare aceasta va scadea si va fi alocata statelor care pot sa o produca, iar Romania va ajunge in situatia in care nu va mai produce nici pentru asigurarea necesarului de consum intern. Astfel vom deveni dependenti de importuri ", sustine Gheorghe Petrisor, vicepresedinte al aceleasi organizatii patronale.
Fermierii si procesatori de lapte si producatorii de carne de vita solicita sa ramina subventiile de anul trecut. in situatia actuala multi fermieri vor fi afectati, ei au contractat imprumuturi bancare si fonduri SAPARD in baza unor planuri de afaceri pe termen mediu si lung si la care mizau pe o legislatie predictibila si pe venituri constante din partea statului. in conditiile in care aceste subventii nu vin, atunci potentialii fermieri vor fi descurajati sa mai faca o afacere in baza programelor cu sustinere guvernamentala precum "Fermierul " sau "SAPARD ".

Fara subventii la lapte

Conform datelor furnizate de reprezentantii patronatului, in perioada 2003-2005, subventiile la lapte erau de 1.400 lei/litru pentru perioada 1 mai - 30 septembrie si de 1.800 lei/litru, in perioada 1 octombrie - 30 aprilie. Pentru anul 2006 aceste prime nu mai sint prevazute. La carne se acordau 600.000 lei pe an pe cap de animal, iar in 2006 numai este prevazuta nici un fel de prima pe kg carne. Pentru cresterea animalelor subventia era de maxim 29 milioane de lei pentru juninci si 19 milioane lei pentru vaca plus vitel, iar pentru anul 2006 aceste prime au ajuns la maxim zece milioane de lei pe cap de animal nediferentiat. Patronii afirma ca in aceste conditii nu vor avea bani pentru a-si pregati fermele, abatoarele si intreprinderile de prelucrare a laptelui la nivelul normelor europene.
In aceste conditii mai mult de jumatate din capacitatile actuale de productie vor fi inchise. Atit fermierii cit si procesatorii fac apel la guvern sa constientizeze importanta acestui an de preaderare la Uniunea Europeana si sa sprijine zootehnia si producatorii de lapte autohtoni asa cum face orice stat european.