Desi la prima vedere imprumutul in lei prezinta unele avantaje, mai ales pentru cei care isi primesc salariile in moneda nationala, un credit de nevoi personale luat in euro este mai ieftin.

Imprumutul la banca a devenit una dintre cele mai des folosite metode de a face rost de bani repede si sigur, mai ales atunci cand este vorba de sume mai mici de o mie de euro. In acest caz, cei mai multi dintre romani, care potrivit unui sondat realizat la nivel de tara nu stiu cum sa faca altfel rost de bani, apeleaza la creditele de nevoi personale. Insa foarte putini dintre contractanti cunosc si care sunt cele mai avantajoase imprumuturi. Spre exemplu, daca salariul se incaseaza in lei, atunci un credit contractat in moneda nationala ar fi mai avantajos. De asemenea, trebuie avut in vedere si faptul ca un imprumut intr-o alta moneda are dezavantajul fluctuatiilor cursului valutar.

Insa, daca se va lua in calcul suma totata rambursata la finalul perioadei de creditare, situatia este cu totul alta. Pentru a vedea care este cel mai ieftin credit de nevoi perosonale s-a luat in calcul suma de o mie de euro, respectiv 3640 de lei (n.r. - la cursul valutar din unitatile bancare). Astfel, cel mai ieftin imprumut in lei (n.r. - suma contractata fiind de 3640 de lei) este la ATE Bank. Aici, dupa o perioada de contractare de 3 ani, clientul va inapoia bancii 4436 lei, iar la Credit Europe Bank suma rambursata ajunge la 4567 lei. In schimb, cel mai ieftin credit contractat in euro il va face pe client sa scoata din buzunare, dupa cei trei ani de plata lunara, un total de 4346 lei (n.r. - 1194 euro). La ATE Bank, suma totala rambursata este de 4408 lei, adica 1211 euro.

In ceea ce priveste, cel mai scump credit de nevoi personale, oferta vine tot in cazul monedei nationale. Spre exemplu, pentru un imprumut pe trei ani in valoare tot de 3640 lei, clientul va plati banci un total de 6075 lei, adica de aproximativ doua ori suma contractata. Asta daca respectivul credit s-a facut la CitiFinancial. In schimb, daca imprumutul este luat in euro, la finalul perioadei de creditare se va achita bancii suma totata de 5059 lei (1390 euro) deci cu aproximativ o mie de lei mai putin decat daca acel credit ar fi fost facut in lei. Acest calcul este valabil pentru un credit de nevoi personale la BCR.

Una peste alta, clientii care apeleaza, mai ales pentru sume mici, la creditele bancare, trebuie sa aiba in vedere si care este suma totata rambursata la finalul perioadei de contractare.