Impresionata de potentialul economic al judetului Constanta, cu ocazia vizitei facuta, guvernatorul regiunii Silistra din Bulgaria, Svetlana Velikona, a promis ca va reveni in Constanta, de data aceasta insa insotita de oameni de afaceri bulgari. Odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, autoritatile locale bulgare din localitatile situate langa granita cu Romania s-au aratat dispuse sa colaboreze cu autoritatile locale romanesti in vederea intocmirii de planuri comune pentru atragerea de cat mai multe fonduri europene.
"Dupa cum am mai afirmat si cu alte ocazii, avem planifificate mai multe actiuni impreuna cu regiunile Silistra si Dobrich, urmarind ca aderarea sa fie concretizata impreuna cu autoritatile bulgare. Dorim o apropiere intre autoritatile locale si intre agentii economici din cele doua tari, sub forma de proiecte comune. Cu guvernatorul regiunii Silistra am hotarat sa ne axam pe dezvoltarea turismului, incercand sa punem in evidenta in special turismul cultural", a declarat subprefectul judetului Constanta, Adrian Nicolaescu. Potrivit acestuia, guvernatorul Svetlana Velokona a ramas placut surprinsa cu ocazia vizitei sale in Constanta, fiind impresionata de forta pe care o reprezinta Constanta, atat ca judet cat si ca municipiu, precum si de oportunitatile care exista aici pentru oamenii de afaceri. Tocmai de aceea, guvernatorul regiunii Silistra a promis ca va reveni in cursul lunii ianuarie, impreuna cu zece oameni de afaceri bulgari. "Cred ca la randul lor oamenii de afaceri bulgari vor realiza potentialul mare pe care-l are judetul nostru si vor dori sa investeasca aici", a mai declarat subprefectul Nicolaescu. Pentru crearea unei legaturi intre cele doua localitati, a fost propusa si infiintarea unei rute de microbuze intre Silistra si Constanta. De asemenea, este in curs de finalizare feribotul intre Silistra si Calarasi, proiect care a costat aproximativ 40 de milioane de euro. Avand in vedere ca acest feribot va trece si prin Constanta, este de la sine inteles faptul ca acest lucru va afecta pozitiv economia constanteana. Se urmareste, de asemenea, si dezvoltarea schimburilor de tineri in domeniul educational intre cele doua parti. In acest sens, in data de 13 ianuarie va avea loc un concurs intre o echipa formata din patru elevi constanteni, si o echipa de elevi din Silistra, tema concursului fiind Uniunea Europeana. "Am ales deja elevii care vor face parte din echipa care va reprezenta Constanta, toti cei patru invatand la Colegiul National Mircea cel Batran", a spus Adrian Nicolaescu.

Unitatile din industria alimentara trebuie sa se modernizeze

In alta ordine de idei, la ultima sedinta a Colegiului prefectural s-a discutat si despre unitatile de industrie alimentara, care vor trebui sa se modernizeze si sa se restructureze conform cerintelor Uniunii Europene. Pentru atingerea acestui scop unitatile de procesare a produselor lactate, abatoarele, unitatile de procesare carne si cele de procesare peste au fost impartite in mai multe categorii. Printre acestea se numara unitatile care indeplinesc cerintele Uniunii Europene, si care pot functiona fara probleme, cele care nu indeplinesc cerintele dar au programe de restructurare pentru care se solicita o perioada de tranzitie pana in anul 2010. Daca pana la expirarea acestor termene unitatile respective nu vor finaliza lucrarile de modernizare si restructurare, acestea vor fi inchise. "Unitatile din industria alimentara vor fi monitorizate in permanenta, urmarindu-se ca acestea sa respecte termenele acordate. In cazul in care, la incheierea termenului acordat , nu vor indeplini cerintele UE, ele nu-si vor mai putea desfasura activitatea", a afirmat Nicolaescu.