Pentru ca suntem deja o tara europeana, de Craciun, porcii nu ar mai trebui sacrificati dupa traditia romaneasca. Autoritatea Sanitar - Veterinara (ANSVSA) a decis ca trebuie respectate normele europene. Potrivit acestor reglementari, inainte de taiere, animalele vor fi anesteziate total, cu un dispozitiv special, numit pistol cu glont captiv.
Prin aceasta metoda, sistemul nervos central al porcului este distrus complet. Pentru ca este un procedeu nou, autoritatile ii vor instrui pe medicii veterinari pana la sfarsitul acestei luni.
Astfel, cei care vor sa-si taie porcul de Ignat, trebuie sa ceara din timp anestezierea animalului. Dupa sacrificare, medicul veterinar va face si analiza pentru trichineloza. Desi cei care nu vor respecta noile norme de sacrificare, risca amenzi de pana la 600 de lei, reprezentantii ANSVSA spun ca vor fi ingaduitori si anul acesta cu cei care nu au posibilitate sa-si sacrifice animalul potrivit normelor europene, mai ales pentru ca nu au fost achizitionate dispozitivele speciale de sacrificare, ele fiind destul de scumpe. Costul unui pistol cu glont captiv este intre 500 si 800 de euro.
Potrivit statisticilor, in gospodariile de la noi din tara se sacrifica anual aproape doua milioane de porci.