Stocurile de energie, necesare asigurarii consumului popuatiei si al agentilor economici, au fost aprobate ieri in sedinta de guvern, potrivit unui comunicat remis de institutie. Ministrul Economiei si Comertului, Codrut ßeres, a afirmat ca in calculul consumului de energie electrica din iarna s-a luat in considerare o crestere a acestuia cu circa 3,5%, fata de iarna 2005-2006.
La energia termica, estimarile indica o crestere cu 2% a consumului fata de perioada similara a anului trecut, a adaugat ministrul Economiei si Comertului. De asemenea, ßeres a precizat ca pentru asigurarea stocurilor necesare pentru aceasta iarna a fost luata o serie de masuri. Astfel, au fost deblocate conturile Termoelectrica, s-a accelerat punerea in functiune a Termocentralei de la Paroseni, s-au redus exporturile Hidroelectrica si Electrica SA a contractat niste importuri.
Pentru asigurarea consumului necesar de energie in iarna, numai pentru achizitia de combustibili este nevoie de peste patru miliarde de lei. Din surse proprii se va contribui cu 3,2 miliarde de lei , din credite interne vor veni alte 47,9 milioane de lei, iar restul de bani, echivalentul in lei a 288,3 milioane de dolari, vor fi obtinuti din credite externe cu garantia statului. Agentii economici coordonati MEC care vor beneficia de credite externe sunt SC Electrocentrale Bucuresti SA, SC Electrocentrale Galati SA si SC Termoelectrica SA. De acest tip de credite se vor folosi si noua centrale apartinand administratiei publice locale, respectiv cele din Bacau, Brad, Calafat, Giurgiu, Oradea, Pitesti, Timisoara, Vaslui si Zalau, se mai arata in comunicat.
Valoarea totala estimata a lucrarilor de reparatii necesare pentru iarna 2006-2007 este de 463 de milioane de lei. Din acestia, pentru agentii economici din coordonarea MEC se aloca aproximativ 400 de milioane de lei, iar restul de 61,3 milioane de lei sunt destinati agentilor economici producatori de energie din coordonarea Ministerului Administratiei si Internelor. (M.H.)