Comisarii Garzii de Mediu au aplicat o sanctiune usturatoare administratorilor hypermarketului dupa ce s-a constatat ca apele uzate care erau deversate depaseau concentratiile legale la mai multi indicatori, precum azotatul amoniacal sau suspensiile totale.

Amenda de 100.000 de lei aplicata de comisarii Garzii de Mediu Galati vine dupa ce in luna decembrie a anului trecut Agentia de Protectie a Mediului Galati efectuase o verificare la hypermarketul Kaufland, punandu-le in vedere sa adopte masuri tehnologice adecvate pentru apele uzate evacuate pentru a se conforma cu legislatia de mediu in vigoare. De atunci nu s-a intreprins nicio masura in acest sens, astfel ca reprezentantii Garzii de Mediu Galati au descoperit cu prilejul unui nou control ca apele uzate evacuate de supermarket aveau depasiri sistematice la indicatori precum CCOCr, CBO5, suspensii totale si azot amoniacal, despre care nu mai e cazul sa amintim cat sunt de toxice.

In vizorul Garzii de Mediu Galati este si hypermarketul Real, insa, conform informatiilor furnizate de seful institutiei, comisarul-sef Ion Drugan, deocamdata nu s-a putut face o verificare a apelor uzate din motive ce tin de emiterea actului de reglementare in baza caruia se efectueaza controlul.

Pechea, si fara canalizare, si fara statie de epurare

Lipsa unei conduceri in comuna galateana Pechea incepe sa isi faca simtite efectele din ce in ce mai mult. Reamintim ca primarul ales, Iancu Boldea, nu isi poate lua in primire functia, intrucat validarea sa a fost contestata iar dosarul se afla in prezent la Curtea Constitutionala. Comisarii Garzii de Mediu au constatat recent ca atat colectorul de canalizare, cat si statia de epurare sunt dezafectate, acestea fiind colmatate in totalitate. Asa se face ca apele uzate provenite din gospodariile populatiei ajung direct in paraul Suhurlui printr-un canal deschis. Si acesta este la randul sau colmatat si imburuienat. Nu a durat prea mult pana cand aceasta stare de fapt a facut ca si cateva gospodarii ale populatiei sa fie afectate din acelasi motiv. Pana in 1990 in comuna Pechea a functionat un sistem centralizat de canalizare menajer, care deversa in statia de epurare mecano-biologica, amplasata in partea de sud a localitatii, de unde apele uzate ajungeau in paraul Suhurlui. Acum acesta este istorie. Inca din 2005 exista un proiect la nivelul primariei din localitate, ce priveste constructia unei noi retele de canalizare si statii de epurare, insa punerea lui in practica nu s-a mai realizat. Surprinzator este ca nici in comuna Matca nu exista un proiect privind realizarea unei statii de epurare a apelor uzate si nici unul de alimentare cu apa.

Un proiect numit ISPA

Nu vom mai aminti ce se spunea despre programul ISPA la Galati dupa ce a fost anuntata implementarea unui proiect de realizare a unei statii de epurare a apelor uzate si a unui colector de canalizare asociat de catre SC Apa-Canal SA. Vom preciza doar in ce stadiu este lucrarea a carei valoare este estimata la peste 20 de milioane de euro. Autoritatea contractanta este Ministerul Finantelor, proiectul preconizandu-se a se incheia in luna decembrie a anului viitor. Lucrarea presupune realizarea unui colector interceptor cu o lungime de 7,75 km si a unei conducte de refulare (1,22 km), dar si a doua statii de pompare intermediare. Se cuvine sa amintim ca sursa de finantare este 100% ISPA, dar stadiul lucrarilor ne scuteste de orice alte comentarii. Statia de epurare a fost executata in proportie de circa 20% iar inlocuirea retelelor si extinderea canalizarii, in proportie de circa 5%.