Peste 50% dintre romani considera ca leul greu va genera o crestere a preturilor, se arata intr-un studiu realizat de INSOMAR. Astfel, taierea celor patru zerouri din coada leului va avea ca efect, in opinia a 50,9% din populatia Romaniei, o majorare a preturilor la alimente, dar si la toate celelalte produse de baza.
Dintre cei intervievati, 26,6% considera ca denominarea va produce si o scadere a cursului principalelor valute, iar 22,7% apreciaza ca leul greu va aduce o scadere a inflatiei. Peste 21% dintre cei chestionati sunt de parere ca, o data cu taierea zerourilor, se va inregistra o crestere a puterii de cumparare a romanilor.
Potrivit aceluiasi studiu, negocierile cu Fondul Monetar International sunt percepute de 35,2% dintre cei intervievati ca avand un efect de integrare mai rapida a Romaniei in Uniunea Europeana, in timp ce 33,1% considera ca genereaza o scadere a nivelului de trai al romanilor. Mai departe, 28,3% dintre romani cred ca negocierile cu FMI imbunatatesc performantele economiei romanesti, in vreme ce 17,8% apreciaza ca aceste discutii descurajeaza activitatea intreprinzatorilor romani si o incurajeaza pe cea a strainilor.
Studiul INSOMAR a fost realizat in perioada 16 - 21 februarie 2005 pe un esantion reprezentativ de 1.295 de persoane.