La sfarsitul celei de-a doua saptamani a acestei luni, 34 de farmacii dintre cele 68 care elibereaza medicamente pentru bolile cronice au anuntat ca nu mai au bani pentru retetele gratuite. Tot in acelasi interval, 15 farmacii si-au declarat epuizat plafonul valoric alocat medicamentelor compensate si gratuite.

Desi era de asteptat ca in aceasta luna consumul de medicamente gratuite si compensate, precum si cel pentru boli cronice, sa fie in continua scadere, comparativ cu lunile ianuarie si mai ales februarie, consumul de medicamente cu regim special de pana acum din farmaciile galatene pare a arata contrariul. Potrivit datelor statistice prezentate pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, pana pe data de 12 martie, jumatate din farmaciile galatene care elibereaza medicamente pentru bolile cronice sustinute prin programe ale Ministerului Sanatatii au anuntat ca nu mai au bani pentru acest tip de medicamente. Estimarile trimise la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate arata ca pana la data mentionata, dintre cele peste 3 milioane de lei alocate bolilor cronice, fusesera deja cheltuite peste 50%, asta in situatia in care bilantul de pe site-ul aceleiasi institutii ne arata ca mai sunt de cheltuit circa 48% din banii alocati medicamentelor pentru bolile cronice.

Aceeasi situatie se inregistra si in ceea ce priveste medicamentele gratuite si compensate. Probleme au inceput sa apara si pe acest sector de vreme ce 15 farmacii galatene deja au anuntat ca au epuizat fondurile pentru gratuite si compensate. Situatia pare intr-un fel de neinteles deoarece majoritatea medicamentelor compensate, gratuite si a celor pentru boli cronice, se dau pe retete valabile 90 de zile, deci, odata luata reteta in ianuarie si eliberata in aceeasi luna, persoanele in cauza ar trebui sa isi mai ia o noua reteta peste 3 luni, adica in aprilie. In schimb, in februarie, au fost din nou probleme cu aceste medicamente. Majoritatea farmaciilor galatene au anuntat la jumatatea lunii ca nu mai au bani si ca urmare li s-au suplimentat plafoanele. Acum se pare ca povestea este pe cale sa se repete.