La inceputul lunii martie a anului trecut, Banca Nationala a Romaniei a hotarit sa elimine obligativitatea avansului pentru creditele acordate persoanelor fizice, care se situa la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice. Astfel, bancile comerciale au inceput sa acorde credite pe baza normelor interne de creditare, avizate anterior de banca centrala.
De cand s-a dat startul la credite "relaxate" si pana la finele lui 2007, 14 institutii de credit au intrat in clubul bancilor care au primit avizul bancii centrale pentru a pune in aplicare propriile conditii de creditare. La inceput, ritmul de avizare a normelor interne de creditare a fost foarte lent. Initial, bancherii au crezut ca procesul de trecere de la normele de creditare dictate de BNR la cele proprii se va desfasura mult mai rapid. Tocmai de aceea, la inceputul lunii mai 2007, mai multi dintre acestia s-au aratat nemultumiti de faptul ca banca centrala intarzie cu aprobarea normelor interne de creditare ale bancilor si creeaza, astfel, discriminari. Distanta in timp intre momentul cand o banca sau alta obtine validarea normelor de catre BNR este discriminatorie pentru bancile care obtin avizul mai tarziu. Sucursalele bancilor straine din Romania nu vor fi afectate, pentru ca lucreaza dupa regulile bancii-mama. Mai mult, bancherii din cadrul Asociatiei Romane a Bancilor au cerut bancii centrale sa renunte la validarea normelor si sa aplice pentru monitorizare masuri de prudentialitate, dar solicitarea lor nu a avut succes.
Alpha Bank, prima care a adoptat relaxarea
Prima care a adoptat noi norme de creditare pentru persoane fizice prin validarea ultimelor norme de creditare de catre BNR a fost Alpha Bank, in urma cu mai bine de sase luni. Aceasta a redus avansul minim solicitat la acordarea creditelor Alpha Housing pana la 15% si a crescut gradul de indatorare pana la 65%, indiferent de tipul creditului solicitat. Cea de-a doua banca ce a oferit credite "relaxate" a fost BRD - Groupe Société Générale care, in functie de profilul de risc al clientului si de comportamentul de plata al acestuia, accepta un grad maxim de indatorare de 70%. Acestora le-au succedat BCR, Volksbank, ATE Bank Romania si CEC. Alte banci care au primit avizul BNR sunt Bank Leumi Romania, Credit Europe Bank, Romanian International Bank, Egnatia Bank, OTP Bank si Raiffeisen Bank. Millennium Bank a intrat pe piata romaneasca direct cu credite relaxate. Institutiile de credit care au statut de sucursala pe piata bancara din Romania nu au obligatia de a-si aviza la banca centrala normele proprii de creditare, ele supunandu-se legilor bancii-mama. Dintre cele douasprezece sucursale bancare care activeaza in Romania, ING Bank si Banca Italo-Romena si-au relaxat si ele conditiile de creditare in acelasi timp cu celelalte 14 care au statut de banca.
Conditii relaxate pentru cei bogati, mai stricte pentru cei saraci
BNR a fost destul de zgarcita in a lasa bancile sa relaxeze creditul pentru persoane fizice, avand in vedere si obiectivul acesteia de a tine ritmul de majorare a creditarii fara cresteri abrupte, de aici plecand si lentoarea in aprobare. In ceea ce priveste impactul "relaxarii" creditelor asupra populatiei, ARB spune ca noile norme limiteaza mai mult decat inainte accesul la credit al celor cu venituri mai mici, in timp ce persoanele cu venituri mai ridicate pot contracta mai usor un imprumut. La randul sau, BNR a sustinut ca numarul relativ mic de institutii de credit care au cerut, pana in prezent, bancii centrale sa aprobe normele noi s-a datorat procesului complex prin care trebuie sa treaca aceste modificari. Dar tot acesta a explicat faptul ca finantarile care permit clientilor un grad mai mare de indatorare se vor adresa unui anumit segment de clienti.
Imprumutul mediu al unui roman, rezultat atat din creditele de consum, cat si din cele ipotecare, se ridica, la nivelul lunii februarie 2007, la aproximativ 2.000 de lei (echivalentul a 580 de euro). Ceea ce inseamna ca, presupunand un termen mediu de cinci ani pentru rambursarea creditelor de consum si de 15 ani pentru cele ipotecare, rezulta o rata lunara totala de circa 42 de lei, aferenta fiecarei persoane. Desi pare mica, raportata la venitul mediu ea inseamna un grad de indatorare de aproximativ 10%.