Camera Deputatilor a dat liber la vanzarea imobilelor care au fost achizitionate in baza Legii imobilelor nationalizate. Cu toate acestea, o buna parte din "ceea ce era de vanzare" s-a vandut deja pana in prezent, iar fondul disponibil se va suplimenta doar putin si nesemnificativ, ne-a declarat Artur Silvestri, profesor de gestiune imobiliara. "Ideea de a reglementa situatia bizara ce se crease prin aparitia Legii 112 plutea, la drept vorbind, in aer, si recenta decizie a Parlamentului de a o aduce la realitate merita apreciata. Unele initiative anterioare se consumasera insa fara efect si poate ca acum totul se va aseza intr-un climat normal, ce se doreste si trebuie promovat mereu", a explicat el.
Initiativa legislativa mai prevede si faptul ca se poate instraina, odata cu imobilul, si cota proportionala, respectiv terenul aferent pe care este construit imobilul.
Potrivit presedintelui Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Sergiu Andon, importanta acestei reglementari consta in faptul ca se deschide piata imobiliara si se da liber instrainarilor imobilelor in cauza.

Preturi mici la case, doar un "vis"

Legea va determina, cu siguranta, o oferta bogata pe piata imobiliara, ce va culmina, probabil, cu schimbarea preturilor. Cei mai optimisti spun ca oferta va creste, iar preturile vor scadea.
Dar cum vor fi acestea de fapt? Daca totusi se vor imbogati cu unu-doua zerouri? "Multi isi imagineaza ca, odata cu corectia interdictiilor fundamentale ce figurau aici (liber la vanzare abia dupa 10 ani de la achiztii si, deopotriva, atribuirea terenului aferent cladirii cumparate), se va elibera in mod instantaneu si o cantitate considerabila de oferta ce va completa o piata imobiliara in suferinta si va aduce o scadere de preturi ce s-ar anunta drastica. Dar acesta ramane un vis", a mai precizat Artur Silvestri. Profesorul este de parere ca piata va ramane si maine "insetata" de apartamente de bloc pentru tinerii incapabili sa se "califice" pentru un credit ipotecar.
Pe de alta parte, sunt voci pe piata imobilara care spun ca preturile apartamentelor vechi vor scadea cu pana la 15% pana la finele acestui an, in conditiile in care, in prezent, aceste preturi sunt supraevaluate. Cauza se datoreaza mai ales aparitiei pe piata a apartamentelor nou construite, cat si noilor modificarii ale Legii 112.
Artur Silvestri se intreaba cum vor castiga cei care au cumparat apartamente acum 7-8 ani cu pana la 10.000 $.
Cu siguranta, astazi le vor putea vinde, cu participarea "Marelui Speculator Complice" care ramane Statul roman, cu de peste 15 ori mai mult, este de parere profesorul. "Simtul proprietatii, de care se face caz, nu va iesi astfel in castig, ci se va intari in directia ideii de proprietate prin specula sau prin noroc", a mentionat Silvestri.

Isarescu: BNR va monitoriza preturile la terenuri si case

Valoarea terenurilor si caselor, in special in zona de nord a Bucurestiului, este deja mult exagerata, iar banca centrala va fi mai atenta la evolutia preturilor activelor, a opinat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, la Forumul Financiar Sud-Est European.
"Cel putin in nordul Bucurestiului, este clar un assets bubble. Nu trebuie o analiza pentru a vedea ca pretul pamanturilor si al caselor este mult exagerat", a afirmat Isarescu.
Guvernatorul bancii centrale a aratat ca banca nationala nu a fost preocupata pana in prezent de preturile activelor, dar ca are in vedere sa monitorizeze mai atent evolutia din aceste piete.