Aproape jumatate (49,7%) din cheltuielile totale medii ale românilor au fost facute, în trimestrul al doilea din acest an, pentru alimente, bautura si tutun, cheltuielile crescând fata de trimestrul anterior, a anuntat ieri Institutul National de Statistica (INS).
Cheltuielile totale ale populatiei au fost în intervalul aprilie - iunie 2008, în medie, de 1.820 de lei lunar pe gospodarie - sau 624 de lei pe persoana - si au reprezentat 89% din veniturile totale, arata datele Statisticii.
Principalele destinatii au fost consumul de bunuri alimentare si nealimentare, servicii, taxe si impozite, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei.
Desi nivelul cheltuielilor lunare de consum este mai mare în mediul urban fata de cel rural cu 500 de lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 80 de lei. Produsele alimentare si bauturile nealcoolice au reprezentat, în primele trei luni, 43,1% din consumul gospodariilor.
Pe pozitia secunda au fost cheltuielile legate de locuinta, cu 13,9%, în special consumul de utilitati. Bauturile alcoolice si tutunul au reprezentat 6,6% din totalul cheltuielilor de consum, cu 0,4 puncte procentuale mai mult decât în trimestrul anterior.
Pentru sanatate si educatie, românii au alocat sume nesemnificative din totalul cheltuielilor de consum, de 4%, respectiv 0,9%.