Administratiile locale din Olt au intocmit proiecte declarate eligibile in valoare de aproximativ 40 de milioane de euro, fapt care claseaza judetul pe locul doi la nivel national in privinta atragerii fondurilor europene.

Presedintele CJ Olt, Paul Stanescu, a explicat ca luna trecuta au fost declarate eligibile sapte proiecte de dezvoltare rurala, depuse de localitatile Gradinile, Bobicesti, Oboga, Strejesti, Valcele, Osica de Sus, Baldovinesti si Gavanesti, ultimele doua avand un singur proiect comun.
Valoarea fiecarui proiect este intre 2,5 si trei milioane de euro, bani din care se vor realiza drumuri, canalizari, gradinite, centre de ingrijire a batranilor. Stanescu sustine ca proiectele vor primi finantare in aceasta vara, cand vor fi semnate si contractele, si crede ca pana la sfarsitul anului va incepe si executia lucrarilor.
Toate aceste proiecte au fost depuse la sfarsitul anului 2008, in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), Masura 322. Tot atunci, au mai fost depuse alte 24 de proiecte de acelasi gen, dar acestea nu au fost declarate eligibile. Pe acelasi program si tot pe Masura 322, care priveste renovarea, dezvoltarea satelor, imbunatatirea serviciilor de baza pentru economia si populatia rurala si punerea in valoare a mostenirii rurale, au fost aprobate si au primit deja finantare la inceputul anului doua proiecte in localitatile Spineni si Dobretu.
Valoarea proiectului de la Spineni depaseste 2,5 milioane de euro, iar banii se vor folosi pentru realizarea de retele publice de apa si de canalizare in satele Cuza Voda, Davidesti si Profa.
La Dobretu, valoarea finantarii din fonduri europene depaseste doua milioane de euro, bani din care se va realiza canalizare in satul Dobretu si se vor asfalta cinci kilometri din drumul comunal 6 Dobretu, pe tronsonul Ionesti-Natarai.

Probleme in absorbtia fondurilor europene

Specialistii CJ Olt pe probleme de absorbtie a fondurilor europene au remarcat ca la nivelul consiliilor locale sunt dificultati cu intocmirea de proiecte eligibile, printre motive fiind lipsa personalului specializat si procedurile prea complicate pentru a fi intelese de nespecialisti. Angajatii consiliilor locale nu inteleg exact ghidurile de finantare si derularea procesului de implementare a unui proiect, fapt ce reduce sansele de aprobare a acestuia.
Alt motiv pentru care, desi judetul Olt a depus zeci de proiecte, acestea nu au fost declarate eligibile, este reprezentat de evaluarea subiectiva la nivelul Regiunii Sud-Vest Oltenia, reprezentantii CJ Olt sustinand ca punctajele acordate unor proiecte nu reflecta calitatea documentatiei. Nu sunt surse financiare pentru pregatirea corespunzatoare a proiectelor, iar perioadele cuprinse intre momentul depunerii unei cereri de finantare si cel al semnarii contractului sunt prea mari, depasind uneori 12 luni. Prea mari sunt si termenele pentru achizitiile publice, care pot fi blocate de contestatii, fapt ce determina depasirea termenelor de implementare a proiectelor, ducand la pierderea finantarii. Primul judet din tara in privinta accesarii fondurilor europene este Suceava.