Peste o suta de magistrati botosaneni vor purta astazi banderole albe in semn de protest fata de atitudinea Executivului si Legislativului, care trateaza necorespunzator statutul puterii judecatoresti. Vladimir Tepoi, presedintele Tribunalului Botosani a precizat ca, prin aceasta actiune de protest, organziata de Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), se incearca o sensiblizare a autoritatilor. "Nu stim cit va tine aceasta actiune. Cert este ca noi dorim sa tragem un semnal de alarma deoarece nu sintem ascultati. Nu dorim altceva decit drepturile noastre si ceea ce ni se cuvine ", a declarat Vladimir Tepoi. Acesta a precizat ca magistratii solicita respectarea principiilor de salarizare stabilite prin lege, asigurarea numarului de judecatori, procurori si personal auxiliar calificat corespunzator volumului de activitate de peste doua milioane de cauze anual, precum si acces la programele de profesionalizare si de specializare, informatizarea sistemului.

Cea mai mare nemultumire a magistratilor este legata de refuzul Ministerului Finantelor Publice de a aviza favorabil majorarea indemnizatiilor salariale si de a achita diferentele la salariile achitate in 2002, indexate la zi, drepturi pe care magistratii le-au cistigat in instanta. "Noi sintem cei care facem dreptatea, iar cind cerem sa ni se faca dreptate sintem tratati cu indiferenta. Daca e sa facem un simplu calcul, fiecare magistrat are de primit, in medie, in functie de vechime, in jur de 70-80 milioane lei ", a adaugat Vladimir Tepoi.

Reprezentantii AMR au transmis revendicarile prezentate mai sus presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu-Tariceanu, carora le-au solicitat stabilirea unor intilniri in cadrul carora sa fie discutate starea justitiei si solutiile de reformare a sistemului, in acord cu standardele europene. Asociatia si-a exprimat ingrijorarea privind perceptia noului guvern fata de justitie si importanta ei, "mai ales ca atitudinea Executivului difera faptic de discursul electoral ". AMR considera ca invocarea de catre Guvern, asa cum s-a intimplat si in anii anteriori, a exigentelor Fondului Monetar International, Bancii Mondiale si a constringerilor economice nu sint decit "motivari de circumstanta pentru ca Guvernul sa se eschiveze de la o obligatie legala ".