Jocul la Bursa reprezinta, dupa cum vedem cu totii, cheia succesului multor oameni de afaceri si chiar politicieni, care au obtinut venituri considerabile din aceasta afacere. Asta pentru ca speculatia la Bursa este un adevarat business, iar cine are flerul, dar si cunostintele necesare poate castiga chiar foarte bine cu un efort relativ mic. Sa vedem asadar cum se joaca la Bursa, in ce societati este bine sa investim, care sunt sumele minime de care trebuie sa dispunem si ce castiguri putem obtine.
Jocul la Bursa poate fi comparat cu investirea intr-un depozit bancar. Daca insa, atunci cand deschizi un depozit la o banca stii sigur care este dobanda la termen, la Bursa castigurile pot fi mult mai mari. Numai ca la Bursa valoarea actiunilor poate sa si scada, in anumite perioade, ceea ce inseamna niste bani pierduti. Calculele arata insa ca, in medie, castigul mediu la cele mai bune societati listate la Bursa a crescut in 2005 cu 50%, fata de o dobanda bancara sigura de 5% pe an.
Siteul Ghiseul Bancar ne prezinta pasii pe care trebuie sa-i facem pentru a investi la Bursa. La fel cum am deschide un depozit bancar, mergem tot la banca, mai precis la societatile de investitii ale bancilor. Aici avem nevoie doar de buletinul de identitate pentru deschiderea unui cont de valori mobiliare, pentru ca asa se numesc actiunile, si semnarea unui contract de intermediere a acestora, adica de cumpararea si vanzarea de actiuni de catre respectiva societate. Pentru acest serviciu, veti avea de platit un comision, aplicabil la fiecare tranzactie cu actiuni, fie ca e vorba de cumparare, fie de vanzare. Comisionul difera in functie de valoarea banilor investiti in actiuni si are valori cuprinse intre 0,5% si 3,5% din valoarea tranzactiei. Spre exemplu, daca veti cumpara actiuni in valoare de 100 de milioane de lei, comisionul perceput poate fi intre 1,5% si 2,5%.
Acesta este singurul cost necesar pentru a cumpara actiuni, intrucat nu se percepe taxa de deschidere sau de administrare a contului cum procedeaza bancile. Aceleasi comisioane se aplica si in momentul in care, peste ceva timp, va hotarati sa vindeti actiunile cumparate. Nu trebuie sa uitati insa de impozitul datorat statului pe castigul de actiuni, care este din acest an de 16%, la fel ca la castigurile din dobanzile bancare.

Care este suma minima?

Desi specialistii in domeniu recomanda, pentru a avea o investitie eficienta, ca suma minima investita sa fie de 50 de milioane de lei, sunt societati de investitii care accepta sume investite de 10 milioane de lei. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa fii foarte bogat pentru a juca la Bursa. Desigur ca o investitie mai consistenta, de 50 - 100 de milioane de lei, ar putea acoperi un minim de actiuni din care sa se obtina un profit sesizabil. Castigurile capata consistenta pentru sume investite de peste 100 de milioane si chiar de peste 1 miliard de lei. Dar, sa vedem la ce companii cumparam actiuni? spre exemplu, daca vreti sa investiti o suma de 100 de milioane de lei, unii specialisti va pot recomanda sa cumparati actiuni la cel mult doua societati listate la Bursa, sau in doua portofolii, cum se spune. Asta pentru ca practica arata ca daca numarul de portofolii este mai mare, cu atat sansele de castiguri mari se diminueaza. In schimb, riscul este mai mare. Daca actiunile ambelor societati la care ai cumparat actiuni va scadea, atunci vei fi cu siguranta in pierdere. Daca insa ai actiuni la alte trei companii cu profit, atunci pierderea va fi amortizata. Numai ca, pentru a deschide mai multe portofolii, ai nevoie si de mai multi bani. Iar cand e vorba de 100 de milioane, dupa cum am spus, specialistii recomanda sa cumparam actiuni la cel mult doua societati, iar pentru ca riscul sa fie cat mai mic, respectivele societati sa aiba o evolutie in crestere a actiunilor.
Din banii pe care vreti sa-i investiti se pot cumpara blocuri de cate minimum 500 de actiuni sau multiplii acestuia: 1.000, 1.500, 2.000 etc. Cu 100 de milioane de lei se pot asadar alege 2.000 de actiuni la unul dintre SIF-uri, ceea ce inseamna in jur de 50 de milioane, avand in vedere ca pretul unei actiuni la SIF-uri este acum in jur de 25.000 de lei. Ne mai raman asadar 50 de milioane de investit, bani cu care putem cumpara in jur de 4.000 de actiuni la o companie petroliera sau la o banca, la care pretul unei actiuni este in jur de 13.000 de lei.

Cat putem castiga?

Castigul dintr-o actiune nu este nici previzibil, nici fix. Cu alte cuvinte, nu poti sti, in momentul in care ai cumparat actiuni la o companie, care va fi valoarea acestora peste 3 luni sau un an. Toti specialistii ne previn ca valoarea actiunilor poate creste chiar si cu 180%, cum s-a intamplat cu SIF Muntenia anul trecut, insa poate sa si scada. Potrivit datelor, valoarea actiunilor societatilor cotate la categoria I a Bursei de Valori a crescut anul trecut in medie cu 50%. Ceea ce inseamna ca cei care au cumparat la inceputul anului trecut actiuni la societati precum Banca Transilvania, BRD, SNP Petrom, SIF-uri sau Biofarm si le-au vandut la sfarsitul anului s-au ales cu un castig mediu de 50%. Cei mai inspirati, care au avut actiuni la SIF Muntenia, de pilda, au castigat mult mai mult, adica 180%, sau 100% cei care au cumparat actiuni la Banca Transilvania.

Unde investim?

O ultima intrebare ar fi daca investim la Bursa de Valori sau la Rasdaq. Spre exemplu, SIF-urile, societatile din domeniul petrolului, bancile si firmele farmaceutice sunt societatile recomandate de specialisti pentru a investi sume minime in actiunile acestora. Acestea se afla in categoria I la Bursa de Valori Bucuresti.
Exista insa si o doua bursa, Rasdaq, la care se pot cumpara actiuni. In opinia unor specialisti, este de preferat ca jucatorii incepatori sa aleaga sa investeasca in societati listate la Bursa de Valori, deoarece informatiile furnizate despre societatile listate sunt mai bune.
Ar mai trebui stiut ca puteti obtine castig de pe urma actiunilor cumparate la Bursa nu doar in urma rascumpararii acestora la o valoare mai mare, ci si din primirea de dividende ca rezultat al profitului obtinut de societatea la care detineti actiunile.