Odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, agricultorii vor primi subventii doar daca vor respecta conditiile agricole si de mediu, potrivit NewsIn.
Ceea ce este oarecum ciudat, conditia este valabila si in cazul celor care nu vor cultiva nimic pe terenul din proprietate. Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, si al Mediului, Sulfina Barbu, au ajuns la un acord care stabileste conditiile ce trebuie respectate pentru ca fermierii sa beneficieze de fondurile europene.
Prin aceste reguli se impune protejarea solului impotriva eroziunii. Acest proces se va realiza printr-o excludere totala a cultivarii plantelor prasitoare pe terenurile arabile cu o panta mai mare de 12%. De asemenea, solul trebuie intretinut prin distrugerea buruienilor si a ierburilor invazive. Chiar daca nu vor cultiva nimic pe terenul agricol, proprietarii de pamant vor putea primi subventii din 2007, a declarat ministrul Agriculturii, citat de NewsIn.
ßi asta in conditiile in care vor respecta "codul de bune practici agricole". Acest cod reprezinta mai mult o componenta de mediu si cuprinde mai multe reguli.
Terenul nelucrat nu trebuie sa provoace siroiri, eroziuni, alunecari de teren si nici sa fie arat "deal-vale", ci pe curba de nivel pentru a fi eliminate scurgerile.
De asemenea, de la 1 ianuarie 2007 mai trebuie avuta in vedere si protejarea pajistilor permanente, existente la nivel national. Suprafata eligibila pentru care Romania poate primi subventii de la Uniunea Europeana a fost negociata la aproximativ sapte milioane de hectare. Pentru aceasta suprafata, sumele primite de catre agricultorii romani vor reprezenta 25% din cat primesc fermierii europeni in primul an. Pentru cele sapte milioane de hectare s-a calculat o suma totala de 440 de milioane de euro.
Insa ministrul Agriculturii sustine ca suma respectiva nu se va da numai pentru aceasta suprafata, ci pentru aproximativ opt milioane de hectare. Numarul de fermieri care vor fi considerati eligibili pentru a primi subventii este in jur de 1,5 milioane.
Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) va controla in ce masura fermierii respecta normele agricole si de mediu. In functie de rezultatul anchetei, va aloca sprijinul material solicitat de fermier. (S.N.)