¥aranii cu doua-trei vaci care au o cota anuala de lapte de maximum 10.000 de kilograme prefera sa vanda dreptul de comercializare marilor producatori, intrucat investitiile de modernizare necesare pentru asigurarea calitatii laptelui sunt prea mari.
"Cota de lapte este direct legata de calitatea laptelui pe care il poti comercializa. In general, tranzactiile de vanzare de pana acum au fost facute de micii fermieri, care au maximum 10.000 de kilograme cota si care si-au dat seama ca trebuie sa faca investitii mari pentru ei, de cateva mii de euro, pentru modernizare, pana in 2009", a declarat Agentiei Mediafax presedintele Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL).
Romania beneficiaza pana in 2009 de o perioada de tranzitie care presupune ca producatorii mai pot vinde pe piata interna lapte neconfom cu normele UE. Dupa aceasta data, laptele trebuie sa corespunda cerintelor UE, ceea ce inseamna ca fermierii trebuie sa-si modernizeze capacitatile prin achizitia unor echipamente precum tancuri de racire sau aparate de muls.
Steriu considera ca se vor inmulti astfel de tranzactii pentru ca seceta a afectat micii crescatori, prin diminuarea cantitatii de furaje disponibile sau imbolnavirea animalelor.
Preturile la care sunt realizate in prezent transferurile de cota de lapte sunt cuprinse intre 1 si 10 centi pe kilogram, insa "grosul" tranzactiilor se deruleaza la un pret de pana la cinci centi pe kilogram.
Comparativ, in alte state din Uniunea Europeana, preturile la care s-au vandut cotele de lapte in perioada 1 aprilie 2006-31 martie 2007 (anul trecut de cota) variaza intre trei centi pe kilogram in Marea Britanie, 12 centi/kg in Irlanda, 27 de centi/kg in Spania si chiar 1,4 euro/kg in Olanda, potrivit informatiilor remise Mediafax de Comisia Europeana. (Mugur Cosmin)