O ferma de vaci sau o pensiune agroturistica reprezinta niste afaceri deja expirate pentru taranul roman. Acesta solicita acum bani de la SAPARD pentru afaceri mult mai excentrice, ca o crescatorie de porcusori de guineea, cabinete pentru masaj oriental in agropensiuni sau achizitia unui elicopter pentru lucrarile agricole.
Directorii Agentiilor de Plati pentru Dezvoltare Rurala (APDR) se vad astfel nevoiti sa explice cetatenilor pentru ce fel de activitati se acorda fonduri SAPARD. Astfel ca, desi cresterea de animale este o activitate eligibila pentru acest fond european, numai pentru animalele care produc carne destinata consumului se pot primi bani. Or, porcusorii de guineea nu fac parte din aceasta categorie. Unii intreprinzatori au cerut bani pentru cresterea de pauni, chinchilla si lipitori. Iar gusturile romanilor, cand vine vorba de primit bani, nu sunt rele deloc.
Spre exemplu, un fermier avea nevoie de o limuzina Mercedes, care trebuia sa-i fie livrata direct acasa, la poarta. Cereri bizare sau nu, taranii manifesta interes pentru integrare, chiar daca informatiile cu privire la aceasta si fondul SAPARD sunt pe alocuri gresit intelese. (M.H.)