Autoritatilor centrale si locale dar si firmelor le lipseste o gindire integrata a proiectelor de implementare a fondurilor structurale. Bancile nu ar trebui sa se poarte ca piratii in aceasta perioada de criza iar reprezentantii guvernului ar trebui sa inteleaga ca Uniunea Europeana si Fondul Monetar International sanctioneaza Romania daca nu este in stare sa foloseasca eficient banii europeni. Aceasta este concluzia la care au ajuns participantii la masa rotunda de dezbatere care a avut loc in prima zi a Forumului Financiar Central si Sud-Est European. Ministrul Delegat pentru afaceri europene, Vasile Puscas a trasat coordonatele strategiei de implementare a fondurilor structurale.
O buna colaborare intre oamenii de afaceri, banci si autoritati ar fi primul pas. Ideile bune ar trebui sa vina de la oamenii de afaceri care sunt activi ai pietei si care au o viziune conforma cu cerintele europene. Apoi, spune Puscas, este nevoie de o restructurare economica impusa de criza. "Romania este o tara in care discrepantele au crescut pentru ca fondurile structurale au fost folosite pina acum pe proiecte locale si nu regionale. Acum este momentul sa producem proiecte si sa gindim eficient managementul implementarii lor", a mai spus ministrul pentru afaceri europene.
La randul sau, presedintele Asociatiei pentru Studii si Prognoze Economico- Sociale, Constantin Bostina a declarat ca autoritatile din Romania nu au capacitatea de a gestiona fondurile structurale. Acesta crede ca cea mai mare vina o au politicienii care in loc sa se ocupe de accesarea fondurilor, fac bai de multime iar in acest fel Romania plateste penalitati.
"Lipseste o viziune integrata, impreuna cu mediul de afaceri si banci care trebuie sa sustina mai serios proiectele de investitii", a declarat Constantin Bostina. Despre calitate si nu doar cantitate a vorbit si, vicepresedintele executiv al BCR. "E nevoie de o viziune mai larga a absorbtiei fondurilor structurale. Pe fondul crizei economice profunde, este cel mai bun moment sa acceleram aceste initiative", a spus Wolfgang Schoiswoh.
La Hotelul Radisson SAS a avut loc prima sesiune a Forumului Financiar Central si Sud-Est European, cu tema "Accesul rapid la fondurile structurale Europene", masa rotunda moderata de vicepresedintele Forum Invest, Dinu Dinulescu, vicepresedintele BCR, Wolfgang Schoiswoh, si Constantin Bostina, presedintele ASPES. Conferinta a fost organizata de Forum Invest. Maine si poimaine, in cadrul Forumului Financiar, vor fi dezbatute alte probleme interesante legate de criza economica si solutiile de depasire a acesteia. Invitatul special al Forumului este Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel pentru Economie.