Europa se va indrepta spre un dezastru daca insista pe masurile de austeritate, spune laureatul Nobel pentru economie Joseph Stiglitz.
"Azi, Europa vrea un plan coordonat de austeritate. Daca va continua pe acest drum, se indreapta spre dezastru. Stim, dupa Marea Depresiune din anii ‘30, ca asa ceva nu trebuie facut. Europa are nevoie de solidaritate, de empatie, si nu de austeritate, care duce la cresterea somajului si la accentuarea depresiunii. In SUA, cand unul dintre state este in dificultate, toate celelalte se simt implicate. Suntem cu totii in aceeasi bara. Viabilitatea proiectului european este amenintat, mai intai de toate, de lipsa de solidaritate", a afirmat Stiglitz pentru publicatia Le Monde.
Referitor la moneda unica europena, Stiglitz apreciaza ca Europa se indreapta catre o directie gresita.
Stiglitz considera ca deprecierea euro este un lucru foarte bun pentru Europa, de care vor beneficia cel mai mult Franta si Germania.
"Rata somajului in randul tinerilor se apropie de 30% in Grecia, iar in Spania depaseste 44%. Va fi un moment cand autoritatile de la Atena, Madrid si Lisabona se vor intreba serios daca este in interesul lor continuarea programelor impuse de Fondul Monetar International si de Bruxelles, si daca nu este mai bine sa redevina stapanii propriilor politici monetare", a afirmat el.
Referindu-se la Spania, Stiglitz considera ca iesirea statului din criza este conditionata de revenirea economica a Europei. In aceste conditii, autoritatile spaniole trebuie sa incurajeze investitiile, pentru a sprijini economia, si nu sa franeze cresterea economica prin masuri de austeritate.
Spania nu poate fi acuzata de lipsa disciplinei bugetare, avand in vedere ca a prezentat excedent bugetar inaintea crizei economice, a mai spus laureatul premiului Nobel pentru economie.