Executivul scade TVA la apartamentele noi cu 14% de la începutul lui 2009. Normal ar fi ca pe piata locuintelor din Craiova, preturile sa scada cu 7.000-10.000 de euro. Ramâne la latitudinea dezvoltatorilor imobiliari daca ieftinesc sau nu.Apartamentele noi, care îndeplinesc anumite conditii stabilite de guvern, ar trebui sa fie cu 14% mai ieftine de la 1 ianuarie 2009. Pe fondul programului anticriza, executivul a adoptat masura de reducere a taxei pe valoarea adaugata (TVA) la apartamentele si casele noi, care au pâna în 120 de metri patrati si un pret de pâna în 100.000 de euro. Vor plati TVA de numai 5% si familiile care se muta de la o locuinta mica la una noua, de dimensiuni mai mari. În mod normal, dezvoltatorii imobiliari ar trebui sa le factureze clientilor apartamente si case cu 14% mai ieftine decât sunt acum.  
Mai putin cu 10.000 de euro Calculul GdS la preturile practicate în Craiova în zonele rezidentiale noi arata ca reducerea TVA avantajeaza clientii cu sume frumusele. Dezvoltatorii din Craiova au declarat ca la un apartament cu doua camere sau la o casa cu o suprafata locuibila sub cea de 120 de metri patrati stabilita de actul normativ adoptat de guvern, preturile actuale sunt de 50.000 de euro, 75.000 de euro si 80.000 de euro. Daca toti constructorii ar aplica reducerea, atunci locuintele vor fi mai ieftine cu 7.000 de euro, 10.500 de euro, respectiv 11.200 de euro. O reducere de 10.000 de euro (38.000 de lei) nu este de ici-de colo.  
Dezvoltatorii imobiliari scad preturile Unii dezvoltatori imobiliari din Craiova spun din start ca va scadea pretul apartamentelor si al caselor cu 14%, pe când altii înca mediteaza asupra subiectului, motivând ca oricum au scazut drastic preturile si nu le mai pot reduce. Cosmin Truica, de la Rezidential Construct, spune ca va tine cont de reducerea TVA si va diminua pretul cu 14%. "În loc sa dau TVA-ul la stat, mai bine fac o reducere clientului. Pe mine nu ma afecteaza aceasta reducere de TVA, dar, oricum, profitul nostru în aceasta perioada de blocaj este foarte mic", a precizat Cosmin Truica. Dezvoltatorul imobiliar a mai spus ca pot sa existe firme care vor profita de situatie si nu vor scadea preturile apartamentelor noi. Alt dezvoltator din Craiova, Ovidiu Nicolita, de la firma Mihmara, a confirmat ca de la 1 ianuarie va scadea pretul apartamentelor pe care le ridica societatea pe strada Câmpia Islaz: "Voi scadea pretul de la 1 ianuarie, pentru ca acest complex rezidential este pe firma si eu nu câstig nimic din reducerea TVA, dar vreau sa-mi câstig clientii cu acest discount".  
Mai sunt si indecisi Alti dezvoltatori imobiliari sunt indecisi. Dorian Tulitu, unul dintre asociatii de la Ferval Residence, a precizat ca nu a stabilit daca reduce sau nu preturile la locuintele ridicate în Craiova, pe strada Caracal. "Vom analiza situatia si vom decide daca vom ieftini sau nu. Noi oricum avem preturile reduse la minim în aceasta perioada. Daca vom putea sa venim în sprijinul cumparatorilor, o vom face. Dar întâi sa analizam situatia", a spus Tulitu. El a precizat ca deja actul normativ legat de TVA face valuri în rândul clientilor. Zilele trecute, un client al firmei care a platit un avans pentru o locuinta a întrebat daca beneficiaza de reducerea de TVA de 14%, iar dezvoltatorul nu a stiut ce sa-i raspunda. Proprietarii de complexuri rezidentiale asteapta publicarea actului normativ legat de reducerea TVA în Monitorul Oficial, pentru a se lamuri cu privire la suprafata locuintei pentru care scade TVA: suprafata construita sau cea utila. 
Problema ramâne tot legata de creditare Dezvoltatorii craioveni afirma ca reducerea TVA este atât în avantajul lor, cât si al clientului, dar tot ramâne o problema legata de restul banilor necesari pentru plata unei case noi. "Avem clienti care au avansul pentru apartament nou, dar nu se mai încadreaza în conditiile impuse de banci pentru un credit ipotecar. Asa ca reducerea pretului cu 14% ar putea sa-i ajute, dar mai mult i-ar ajuta sa se relaxeze conditiile de creditare", spune unul dintre dezvoltatorii din Banie.