In fata unor jurnalisti germani, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, s-a declarat optimist in ceea ce priveste aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. „Lucrurile merg,s-au pus in miscare“, le-a spus ambasadorul jurnalistilor germani, potrivit siteului Euractiv. „Am impresia ca procesul in care s-a inscris Romania devine ireversibil. Nu este 100% ireversibil, dar si dupa aderare lucrurile vor continua sa se schimbe.“
Jonathan Scheele a inceput sa vorbeasca despre Romania spunand ca „aici orice membru al Guvernului spune ca aderarea la UE este prioritatea zero“. In opinia lui Scheele, politicienii romani „poate se gandesc prea intens la 2007 sau 2008“. „Dar nu aceasta este ideea corecta. Problema nu este 2007 sau 2008, ci daca dupa aderare Romania va fi pregatita sa faca fata provocarilor“ din interiorul Uniunii.
Scheele le-a expus ziaristilor germani punctele la care Romania mai are de lucru pentru indeplinirea angajamentelor legate de integrare. El a vorbit despre cele sapte probleme semnalate de scrisoarea de avertizare a Comisiei, dintre care cinci sunt mai importante.
Referindu-se la problemele concurentei si ale ajutoarelor de stat, ambasadorul a explicat ca „nu este o problema doar a actualei guvernari, ci decurge din vechile privatizari“ si „subventiile care inca au efecte“.

Micii agricultori nu vor face fata concurentei

In cazul agriculturii, Scheele a aratat ca, pe de o parte, 45% din suprafata agricola este lucrata de firme mari, dar exista si doua milioane de mici proprietari care nu vor putea sa faca fata concurentei. Reprezentantul Comisiei Europene a mentionat si problemele legate de mediul inconjurator, dar si de reforma justitiei si a afacerilor interne, in special securizarea frontierelor, care este imperativ necesar a fi realizata pana in momentul aderarii.

Scheele: salarii mai mari in administratie

In domeniul administratiei publice, Scheele a spus ca problemele nu sunt exclusiv romanesti, ba chiar le-a asemanat cu cele din fosta Republica Democrata Germana.
Doua dintre lucrurile care trebuie sa se schimbe la acest capitol sunt salariile foarte scazute ale tinerilor functionari publici (70-80 de euro pe luna) si cultura manageriala.
Scheele a insistat ca este foarte important „cum va reusi Romania sa-si asume statutul de membru pentru a nu fi doar un pasager in acest mijloc de transport numit UE, ci un pasager cu drepturi depline“.

Romania, tara cu cea mai mare incredere in Uniunea Europeana

Romania este in continuare tara in care se inregistreaza cea mai mare incredere in Uniunea Europeana, desi nivelul acestei increderi a mai scazut in ultimul an, de la 74 la suta la 68 la suta, conform ultimului Raport National privind Romania, realizat in cadrul Eurobarometrului din mai-iunie 2005, prezentat ieri de Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, si de Dumitru Sandu, editorul national pentru Romania al Barometrului de opinie.
„Increderea in Uniune a scazut putin, poate si pentru ca noi am incercat in ultimul an sa fim mai expliciti privind rolul Uniunii in Romania: nu suntem aici pentru a arbitra conflictele interne, pentru a ne substitui autoritatilor romanesti si a rezolva problemele romanilor, ci pentru a-i ajuta sa-si rezolve singuri problemele. Scaderea de popularitate este pretul platit pentru sinceritate, dar eu cred ca merita“, a apreciat Jonathan Scheele.
Conform rezultatelor sondajului realizat in Romania in perioada 23 mai-3 iunie 2005 de TNS CSOP, prin intervievarea directa a 1.004 persoane, circa 60 la suta dintre romani sunt de parere ca UE inseamna in primul rand libera circulatie a persoanelor, apoi prosperitate, pace si democratie.
Totusi, 55 la suta dintre respondentii romani sunt ingrijorati de dificultatile pe care le va provoca aderarea in domeniul agriculturii, 50 la suta sunt preocupati de cresterea numarului taxelor ce vor fi platite de Romania, iar 47 la suta de nivelul tot mai mare al dependentei de droguri.
In perioada dintre eurobarometrul din toamna si cel din aceasta primavara, romanii au inregistrat cea mai mare rata de ameliorare a cunostintelor despre institutiile europene, de la 28 la suta la 42 la suta.
Increderea romanilor in justitie se situeaza la nivelul de 35 la suta, in crestere cu noua puncte procentuale fata de toamna lui 2004, insa cu mult in urma fata de modelul predominant in vechile state membre UE, unde increderea in justitie se afla la 50 la suta.
Cat despre viata de zi cu zi, romanii continua sa fie printre cei mai nemultumiti. Pe primul loc ca nivel al nemultumirii sunt bulgarii, cu 70 la suta, urmati de romani, cu 55 la suta. Una dintre cauzele acestei nemultumiri este saracia, un exemplu fiind ca 47 la suta dintre romani isi petrec concediul acasa.
Potrivit rezultatelor generale ale sondajului, prezentate la momentul publicarii documentului, in favoarea integrarii europene a Romaniei se pronunta 45 la suta dintre membrii UE, cea mai mare sustinere inregistrandu-se din partea noilor state europene, dar si a Suediei, a Greciei, a Danemarcei, in timp ce rata cea mai scazuta de sprijin a fost identificata in Austria si in Germania.