Apreciat de unii si criticat de altii, proiectul de lege initiat de Ministerul Finantelor prin care se interzic jocurile de noroc si pariurile pe Internet se afla inca in dezbatere si urmeaza sa fie aprobat in sedinta de Guvern pana la finele anului. Criticii argumenteaza ca in loc sa treaca pariurile si jocurile de noroc online in zona gri, Guvernul ar trebui sa le impoziteze la sursa. In acest mod ar avea de castigat si organizatorii offline, prin faptul ca vor avea o concurenta loiala, cat si bugetul statului.
Proiectul Ministerului Finantelor genereaza nemultumiri in randul unor reprezentanti din domeniu. Spre exemplu, Daniel Smeada, presedintele Asociatiei Organizatorilor de Pariuri Sportive, sustine ca acest proiect este unul "unilateral si a fost realizat mai mult in necunostinta de cauza". Smeada si-a exprimat nemultumirea fata de Ministerul Finantelor, care nu s-a consultat si cu cei din domeniu cand a realizat acest proiect. Dezacordul lui Smeada este cu atat mai surprinzator cu cat ar avea numai de castigat de pe urma implementarii acestui proiect, avand in vedere ca reprezinta concurenta pariurilor pe Internet, adica pe cele de la casele de pariuri. In schimb, Adrian Georgescu, director general al salilor de jocuri electronice Admiral, este de acord cu proiectul Finantelor, in conditiile in care acesta va fi si realizabil.
Dupa modelul american, actul normativ romanesc ar putea avea succes prin faptul ca prevede sanctiuni si pentru intermediari ca bancile, companiile de carduri si procesatorii de plati. Astfel, acei intermediari care vor transfera bani catre firmele de pariuri si jocuri online vor intra in ilegalitate, potrivit proiectului de lege. Daniel Smeada considera insa ca acest proiect nu face decat sa interzica serverele de pariuri in tara noastra. Dar asta nu inseamna ca nu se va mai putea paria pe Internet din Romania, explica Smeada. Acesta mai sustine ca nu poti interzice Internetul. Mai mult, el arata ca la nivelul Uniunii Europene, pariurile si jocurile de noroc online sunt considerate servicii, el insusi fiind contactat de unii europarlamentari cu privire la acestea.

Nici Germania nu vrea pariuri online

O stire Reuters de la sfarsitul saptamanii trecute arata ca cele 16 state federale germane intentioneaza sa interzica serviciile oferite de companiile straine pentru pariurile pe Internet, pentru a-si pastra monopolul asupra serviciilor de loterie.
Noile reguli, care urmeaza sa fie adoptate la 13 decembrie, vor interzice atat companiilor straine, cat si celor germane sa mai ofere pariuri prin Internet. Mai mult, fie toti furnizorii de Internet vor fi obligati sa filtreze paginile electronice, fie reprezentantii bancilor vor fi instruiti sa nu transfere bani in afara Germaniei, pentru a efectua plati pentru pariuri.

Impozitarea la sursa versus ilegalitate

In timp ce noi si americanii vrem sa le interzicem, britanicii au hotarat sa impoziteze la sursa pariurile online. Astfel, cei care pariaza online, folosind cartile de credit pentru a plati, trebuie sa achite taxe suplimentare si rate mai mari ale dobanzii. ßi asta pentru ca bancile vor considera pariurile drept retrageri de capital, care sunt purtatoare de comision. Smeada este de acord cu politica britanicilor din domeniu si crede ca daca s-ar aplica si la noi, casele de pariuri vor avea de castigat. Pariorii online vor prefera sa mearga la casele de pariuri dupa ce vor fi taxati mai mult pentru pariurile pe Internet. Pe langa beneficiul organizatorilor de pariuri offline exista insa un alt mare avantaj. Statul va incasa sume importante la buget prin taxarea acestor pariuri.
Trecerea jocurilor de noroc si a pariurilor online in ilegalitate va determina explozia pietei negre din domeniu. Acest efect a fost anticipat de unii jucatori de poker profesionisti din Statele Unite care au comparat aceasta situatie cu cea creata de Prohibitia din 1919. Atunci au crescut la cote alarmante contrabanda cu bauturi alcoolice, dar si crima organizata.