In timp ce siderurgistii se pling de problemele legate de protectia muncii, cum ar fi calitatea proasta a echipamentului de protectie a muncii sau starea jalnica in care se afla grupurile sociale sau vestiarele, conducerea Mittal Steel Galati a organizat, in luna noiembrie, un concurs pe tema curateniei la locurile de munca. Premiile pentru angajatii sectiilor care s-au clasat pe locurile 1, 2 si 3 au fost oferite de catre administratia Combinatului, in timp ce actiunea patronatului a fost popularizata de catre vicepresedintele FSS Metarom, Mircea Scintei, responsabilul cu protectia muncii din partea sindicatului. "Premiile sint in valoare de 200 de milioane de lei vechi, 150 de milioane de lei vechi si, respectiv, 100 de milioane de lei vechi, locul intii fiind ocupat de angajatii sectiei de Laminare Benzi la Cald. S-au acordat si premii individuale si cistigatori au fost muncitorii", sustine Mircea Scintei. Acesta sustine ca sistemul de instruire a salariatilor pe tema protectiei muncii se va schimba de anul viitor, insa ramine de vazut daca acest lucru va imbunatati conditiile de munca ale siderurgistilor. Potrivit aceleiasi surse, principalele nemultumiri ale siderurgistilor in legatura cu protectia muncii care au fost aduse la cunostinta sindicatului au fost legate de calitatea echipamentului de protectie si de modul in care arata vestiarele sau grupurile sociale. Mircea Scintei afirma ca cele mai multe sesizari s-au rezolvat.

Concursuri, concursuri…

Desi siderurgistii se pling de conditiile de munca, iar accidentele de munca nu ocolesc Combinatul, conducerea Mittal Steel Galati a comunicat faptul ca a initiat un program de pregatire cu toti salariatii pentru a-i familiariza pe acestia cu normele si regulile de securitate in munca. Potrivit lui Hans Rosesnstock, directorul de operatiuni al Combinatului, s-a demarat un concurs pe tema sigurantei in munca in care au fost implicati toti angajatii, iar cistigatori vor fi desemnati cei care aplica cel mai bine regulamentul in Combinat. Potrivit directorului Hans Rosesnstock, continua aplicarea programului de sanatate si siguranta in munca, cel care va ajuta sa se atinga tinta de zero accidente de munca. Compania va cumpara inca 20.000 de semne de avertizare ce urmeaza a fi amplasate pe platforma siderurgica si va inlocui semnele de circulatie vechi cu unele noi.

Ramine de vazut daca jocurile si concursurile organizate de Mittal Steel Galati vor avea efectul scontat, adica imbunatatirea conditiilor de munca si reducerea numarului de accidente, sau daca vor fi doar niste actiuni populiste.