Seful misiunii FMI in Romania a declarat, sambata, ca se asteapta ca remanierea Guvernului sa nu conduca la schimbari majore ale politicilor si sa nu afecteze costurile de finantare ale Romaniei sau eliberarea urmatoarei transe din acord. Franks a precizat insa ca sectorul public va trebui restructurat in continuare.
Jeffrey Franks i-a facut vineri premierului Emil Boc o vizita de aproximativ 30 de minute, la Palatul Victoria, fiind prezent in Romania la invitatia BNR, cu ocazia serbarii a 130 de ani de la infiintarea bancii centrale.
"In cadrul intalnirii premierul mi-a explicat ca remanierea Guvernului nu va determina si o modificare a politicilor aplicate pana in prezent", a declarat Franks, in cadrul unui semniar organizat de BNR.
Intrebat daca remanierea Guvernului ar putea conduce la amanarea eliberarii urmatoarei transe din imprumutul cu FMI, sau la cresterea costurilor de finantare a statului, Franks a raspuns negativ, relateaza Mediafax.
Jeffrey Franks s-a declarat in schimb ingrijorat in privinta arieratelor (datorii restante) sectorului public, care, in opinia sa, afecteaza sectorul privat si revenirea economiei. A precizat totusi ca Ministerul Finantelor are o rezerva de lichiditate (cash buffer) suficienta.
Ministerul Finantelor Publice (MFP) a anuntat, joi, ca a aprobat deschideri de credite din bugetul Fondului national unic de asigurari de sanatate in valoare de un miliard de lei, din care 616,5 milioane de lei vor fi acordate spitalelor si 383,5 milioane de lei pentru plata medicamentelor.
Plata datoriilor catre sistemul sanitar este necesara pentru eliberarea urmatoarei transe din acordul cu FMI, de 914 milioane euro.
Seful misiunii FMI a mai precizat ca restructurarea sectorului public trebuie sa continue in anii urmatori, chiar daca nu va mai fi nevoie de o consolidare fiscala brusca, astfel incat in urma reformelor economia sa devina mai eficienta si competitiva.