Jurnalul National informeaza: "Franks: Romania are asigurarea ca dispune de sprijinul FMI. Oficialul FMI a mentionat ca ar fi periculos pentru Romania sa renunte la masurile de ajustare adoptate".
Romania nu va intampina dificultati majore ca urmare a problemelor cu care se confrunta unele state din Europa, intrucat Guvernul a decis deja sa continue programul cu FMI, care va asigura Romaniei toate resursele necesare, a declarat seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.
"Daca o tara va avea dificultati majore in viitor, si nu ma astept ca acest lucru sa se intample pentru Romania, putem oricand sa crestem valoarea oricarui aranjament pentru a aloca un sprijin suplimentar. Faptul ca Romania s-a angajat sa continue programul cu FMI reprezinta o siguranta, o polita de asigurare in vremuri foarte incerte. Sunt probleme in Europa si exista multa incertitudine pe pietele internationale, dar Romania are asigurarea ca dispune de sprijinul Uniunii Europene si al FMI", a spus Franks, pentru Mediafax.
El a aratat ca problemele din Europa reprezinta si unul din motivele pentru care presedintele Traian Basescu si premierul Emil Boc au decis sa continue intelegerea cu FMI.
Franks a mentionat ca inca nu a fost discutata valoarea viitorului acord, dar FMI va pune la dispozitia Romaniei resurse financiare suficiente pentru a contracara eventualele probleme care ar putea aparea in urmatorii ani.
"Pana cand criza va fi complet dizolvata in toata Europa, exista anumite pericole, pentru orice tara emergenta din Europa, nu doar pentru Romania, Ungaria sau Letonia. Nu este o situatie stabila inca in Europa emergenta, astfel ca pericolul persista, acesta fiind şi unul din motivele pentru care Guvernul a luat decizia sa negocieze un nou aranjament cu Fndul. Cu toate acestea, riscul este mult mai mic decat era acum doi ani", a continuat oficialul FMI.
In acest context, el a mentionat ca ar fi periculos pentru Romania sa renunte la masurile de ajustare adoptate, pentru ca ar aparea problema finantarii deficitului bugetar, iar datoria publica ar putea creste la un nivel considerat nesustenabil de pietele internationale.
Reprezentantul FMI a aratat ca in programul actual, cu un deficit bugetar de 4,4% pentru anul viitor si de sub 3% pentru 2012, datoria publica a Romaniei nu va depasi 40% din PIB, nivel care ar produce "nervozitate" pe pietele internationale pentru o tara ca Romania.
"Doar pentru ca un criteriu Maastricht spune ca trebuie sa mentii datoria publica sub 60% din PIB, asta nu inseamna ca ar trebui sa o aduci la 59%, pentru ca pietele vor deveni mai nervoase la un nivel al datoriei mult mai mic pentru o tara ca Romania decat ar face-o pentru state precum SUA sau Marea Britanie. Prin urmare, este foarte important ca Romania sa continue in mod ferm procesul de reducere a deficitului bugetar, astfel incat sa mentina datoria publica la niveluri foarte joase", a spus seful misiunii FMI.
El a aratat ca, pe termen mediu, Romania poate modifica nivelul impozitelor sau al TVA, insa acum nu este posibila schimbarea acestora pentru ca ar fi prea costisitoare din punct de vedere fiscal.
"Cand vezi, de exemplu, ca prima de risc a Romaniei este cu mult sub cea a Greciei si Irlandei si apropiata de cea a Spaniei se poate spune ca s-a realizat o imbunatatire semnificativa a perceptiei Romaniei pe pietele internationale. Exista incredere pe piete ca Romania este un creditor bun, mult mai bun decat era acum doi ani", a mai spus Franks.
Romania are un acord de finantare externa cu FMI, UE si alte institutii financiare internationale, in suma totala de aproximativ 20 de miliarde de euro. Romania a primit pana acum transe in valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond si de 3,65 miliarde euro de CE.