Seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, a declarat marti ca Guvernul va fi cel care va decide pentru cele peste 150 de companii de stat daca le inchide, le privatizeaza sau le eficientizeaza si le pastreaza in subordinea statului.
Companiile de stat vor fi inchise, privatizare sau eficientizate dupa caz. Decizia apartine Guvernului, potrivit sefului FMI, Jeffrey Franks.
"Facem o analiza a companiilor publice, sunt multe, 150 intr-o lista partiala pe care o avem. Trebuie sa facem o analiza, care sunt aceste companii, ce servicii presteaza, daca au datorii, pierderi, profit, daca sunt eficiente", a mentionat Franks, care a adaugat ca primul pas ar fi elaborarea unei strategii pentru fiecare intreprindere publica.
Astfel, se va stabili daca aceste companii nu sunt viabile si trebuie inchise, daca sunt viabile si merg pentru privatizare ori daca raman la stat dupa eficientizarea lor, din ratiuni economice sau strategice.
"Cerem Guvernului sa defineasca care dintre cele trei optiuni vor sa le ia pentru fiecare companie. Si cum o vor face, pe ce orizont de timp. In urmatoarele sase luni se va decide acest lucru", a mai spus Franks.