Sistemul financiar traverseaza o data la 5-7 ani o criza financiara, afirma Jamie Dimon (foto), seful JPMorgan Chase. Luand in calcul acest aspect, viitoarea criza financiara ar putea avea loc in 2015.
Insa, multe dintre masurile dispuse de catre Congresul american pentru investigarea ultimelor turbulente financiare si autoritatile de reglementare la nivel mondial, cu scopul de amortizare a crizelor din sistemului financiar, sunt la ani departare de a fi puse in aplicare.
Spre exemplu, Comitetul Basel pentru supraveghere bancara are in plan sa acorde institutiilor bancare un ragaz pana in 2018 pentru a implementa anumite limite pentru creditare. Iar unele banci precum UBS sau Morgan Stanley au realizat in ultima perioada angajari masive pentru departamentul de tranzactionare.
Astfel, aceasta masura vine in contrast cu intentia autoritatilor de a ingradi asemenea activitati bancare. Specialistii considera ca autoritatile de supraveghere nu vor putea fi capabile sa gestionaze riscul unei crizei financiare pentru cel putin 8-10 ani, scrie Bloomberg.
Lawrence Summers, director al Consiliului Economic National, a declarat ca stabilirea sistemului financiar ar putea fi comparat cu masurile luate in vederea reducerii accidentelor auto mortale. Centura de siguranta, bara de protectie si limitele de viteza s-au dovedit mai eficiente in reducerea pagubelor provocate de accidente decat incercarea de a preveni conducere nechibzuita, explica acesta.
"Avem nevoie de abordari a reglementarii financiare care incearca sa faca lumea mai sigura in fata ignorantei si lacomiei, care sunt inevitabile, mai degraba, decat bazandu-se pe capacitatea noastra de a le corecta", a declarat Summers.
O alta problema majora a reformei sistemului global este si marimea pietei. In acest moment, piata produselor derivate over-the-counter, (n.r- piata principala pentru obligatiunile guvernamentale si cele municipale, pentru actiunile bancilor si cele ale companiilor de asigurari ) acuzata in repetate randuri ca ar fi netransparenta, reprezinta 615 mii de miliarde de dolari. Cifra este impresionanta dupa orice masura, deoarece este de peste 10 ori mai mare decat PIB-ul global.
Cu alte cuvinte, exista mii de companii care au un numar insuficient de actiuni aflate in circulatie, putini actionari sau castiguri prea mici pentru a putea fi listate la bursa. De aceea, valorile mobiliare ale acestor companii sunt tranzactionate pe piata OTC( over-the-counter) intre dealerii care actioneaza fie ca agenti pentru clientii lor, fie ca principali.