Inspectorii DADR Galati au aplicat un noian de sanctiuni societatilor de morarit si panificatie, in unele cazuri fiind necesara suspendarea activitatii acestora, dupa ce s-a constatat ca unitatile respective fabricau paine fara licenta sau nu respectau conditiile minime de igiena.

In decursul lunii august reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Galati si cei ai Garzii Financiare au verificat 41 dintre cele 61 de unitati de morarit si panificatie din judet, iar rezultatele nu sunt deloc imbucuratoare: amenzi in valoare de 130.000 de lei si suspendarea activitatii la cinci unitati de producere a painii.

Inspectorii DADR au fost nevoiti sa retraga licentele societatilor Mycelium SRL Tg. Bujor, Patermalex SRL Vanatori, SC Epi SRL Fundeni si GohorPan pentru incalcarea prevederilor OG nr. 42/1995. Producatorii de paine amintiti nu respectau conditiile minime de igiena sau retetele de realizare a painii, in timp ce altii scoteau pe piata produse de panificatie fara sa fi obtinut in prealabil licenta de la DADR. Mai exact, producatorii primisera initial licenta doar pentru producerea de paine alba, dar au ajuns in final sa realizeze si paine de secara, graham, covrigi, colacei, fara a mai fi evaluati in prealabil de autoritatile in drept.

Producerea painii la negru, un fenomen greu de stapanit

Nici comerciantii de paine nu au scapat, cea mai frecventa abatere reprezentand-o neeliberarea bonurilor fiscale. Inspectorii DADR au descoperit si doua societati care produceau paine fara sa aiba licenta, Darser Exim si Evital International, acestea fiind amendate cu 1.500, respectiv 1.000 de lei. "Le-a fost interzisa producerea painii, iar unitatile au fost inchise. Vom continua controalele in urmatoarea perioada pe tematica stabilita de Ministerul Agriculturii", ne-a declarat Viorica Sebesteanu, director executiv adjunct in cadrul compartimentului Inspectii din cadrul DADR.

In randul producatorilor de paine la negru din Galati exista si o categorie "sezoniera", adica persoane care detin o societate, dar care nu au activitate permanenta. Reprezentantii Directiei Agricole nu au reusit sa efectueze verificarile necesare la aceste unitati intrucat, la momentul controlului, ele nu aveau activitate.