Directia Judeteana de Statistica Bihor a facut public, la finele lunii trecute, efectivul de salariati, castigul salarial, numarul somerilor inregistrati si rata somajului la nivelul judetului Bihor, situatie intocmita in luna ianuarie. Astfel, efectivul de salariati la 31 ianuarie a fost de 171.361 de persoane, in crestere cu 1.225 de salariati fata de efectivul inregistrat la sfarsitul lunii decembrie 2007. Jumatate din forta de munca activa este bugetara. Predomina constructiile, comertul si serviciile. Scade baza de impozitare.
Dana Pasc, directorul executiv al DJS Bihor, precizeaza ca, din totalul salariatilor, numarul cel mai ridicat este in domeniul activitatilor de servicii si alte activitati unde isi desfasoara activitatea 89.375 de persoane, urmat de industrie si constructii, cu 78.801, si agricultura, vanatoare si servicii anexe, silvicultura si piscicultura, cu 3.185 de persoane. Castigul salarial mediu brut in luna ianuarie 2008 a fost de 1.249 de lei lei/persoana, cu 6,37% mai mic fata de castigul salarial mediu brut inregistrat in luna decembrie 2007. Castiguri salariale medii brute peste media judetului au realizat salariatii din agricultura, vanatoare si servicii anexe, silvicultura si piscicultura (1.272 de lei) si din servicii (1.461 de lei). Castiguri salariale medii brute sub media pe judet au realizat angajatii din industrie si constructii (986 de lei).
Castigul salarial mediu net in ianuarie a fost de 922 de lei lei/persoana, cu 5,9% mai mic fata de cel inregistrat in luna decembrie 2007. Castiguri salariale medii nete peste media judetului au realizat salariatii din agricultura, vanatoare si servicii anexe, silvicultura si piscicultura (940 de lei) si din servicii (1.063 de lei). Castiguri salariale medii nete sub media judetului au realizat salariatii din industrie si constructii (747 de lei). Numarul somerilor in evidentele Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca Bihor la data de 31 ianuarie a fost de 6.989 de persoane, in crestere cu 283 de persoane fata de luna decembrie 2007.
Se ingroasa randurile somerilor
Fata de luna decembrie 2007, numarul somerilor a inregistrat o crestere atat la persoanele de sex masculin, cat si la cele de sex feminin astfel: cu 149 de persoane in cazul persoanelor de sex masculin si cu 134 in cazul persoanelor de sex feminin. Rata somajului la 31.01.2008 era de 2,5%, mai mare fata de cea inregistrata in luna decembrie 2007, iar pe sexe rata somajului a fost de 3,0% la persoanele de sex masculin si de 2,0% la persoanele de sex feminin. Situatia este crunta atunci cand vedem ca din populatia activa a judetului, adica persoanele impozabile, jumatate este reprezentata de bugetari. Prin urmare jumatate lucreaza la societati care aduc bani la buget, iar cealalta jumatate ia bani de la buget.
Acest fapt ne arata ca judetul Bihor nu numai ca inregistreaza o crestere a somerilor, dar sufera la capitolul productie si industrie. Nici nu este de mirare, Oradea a ramas fara industrie, fabricile de mobila s-au dus, cele de ulei, alumina, de asemenea. Acum Cominca si-a anuntat decesul, SC Oradinum este si ea inglodata in datorii, Infratirea se demoleaza, Stimin Industries este si ea pe duca.
Candva un oras puternic, apartinand unui judet puternic, Oradea s-a transformat, prin grija administratiei locale, intr-o pravalie in care strainii ne descopera gustul amar al mallurilor si supermarketurilor. Isi deschid puncte de lucru, iar taxele si impozitele le platesc in alta parte. Nu mai producem, dar consumam. De unde? Micii intreprinzatori, cei care inchiriau spatii comerciale in oras, au dat faliment. Pe de o parte, din cauza supermarketurilor care i-au lovit cu preturile practicate, iar, pe de alta parte, din cauza chiriilor exagerat de mari percepute de proprietari. S-a ajuns ca pe 100 m2 sa se plateasca peste 5.000 de euro chirie pe luna, or, in aceste conditii, ce sa mai produci, sa mai si vinzi, sa platesti angajati si sa mai poti avea si profit?
Chiriile mari ingroapa micii intreprinzatori
Chiriile in marile centrele comerciale au avut anul trecut valori cuprinse intre 18 si 25 de euro/m2/ luna (fata de 40-50 de euro pe Republicii). In cadrul unei analize regionale, Romania mentine un nivel ridicat al chiriilor, dar trendul general este de pastrare a conditiilor existente pentru urmatorii doi pana la cinci ani. Daca chiria medie pentru spatiul dedicat ancorelor variaza intre sapte si 15 euro/m2/luna, in functie de tipul de retail, suprafetele ocupate de non-ancore inregistreaza valori intre 15 si 30 de euro/m2/ luna. Extinderea hipermarketurilor a provocat 40% din falimentele din 2007 in randul firmelor al caror domeniu de activitate este comertul, potrivit unui studiu al specialistilor. Aceasta ramura, in care sunt incluse retailul, comertul en gros si distributia, a fost catalogata, pentru al doilea an consecutiv, ca fiind cel mai riscant sector de activitate, dupa ce numarul falimentelor a crescut cu 6% comparativ cu 2006. Cifrele demonstreaza faptul ca micii comercianti reusesc din ce in ce mai greu sa faca fata marilor retaileri, care isi extind retelele tot mai mult in fiecare an. Pentru anul 2008, retailerii autohtoni si internationali au anuntat deschiderea a 56 de supermarketuri, 29 de hipermarketuri, doua magazine de tip cash & carry si 77 de magazine de tip discount, dintre care patru numai in Oradea.
Industria bihoreana are de suferit, singurele societati care functioneaza si se impun sunt cele apartinand grupului Transilvania General Import-Export si European Drinks. Restul este aproape tacere. Dupa industrie, clasamentul suferintei este completat de "agricultura falimentara" care a atras dupa sine si o parte din industria alimentara, aceasta din urma resimtind lipsa de materii prime. Pozitia a patra este ocupata de sectorul constructiilor care, desi a avut o crestere spectaculoasa in ultimii ani, inregistrand cel mai bun ritm de crestere dintre toate tarile europene, de 35%, ramane totusi unul dintre cele mai riscante din Romania. In aceste conditii, de unde sa mai atragi bani la buget? Fiscul este presat de centru sa aduca bani cat mai multi, finantistii bihoreni iau si pielea mai ales de pe IMM. Asa e ordinul de sus. De ce? Pentru ca marii contribuabili au fost luati de Bucuresti pentru ca centrul sa ia pielea de pe ei. Veniturile bugetare au scazut pentru ca nu mai exista baza de impozitare din anii trecuti. Granitele s-au deschis odata cu aderarea tarii noastre la UE, comertul intracomunitar se face cum se face, incasarile TVA au scazut cu 50%. Si ne miram ca nu sunt bani pentru sanatate, cultura, educatie, sport etc. Trist este ca nu sunt semne de revigorare a industriei si productiei, motoarele economiei, toti marii investitori, facatori de fabrici si uzine, ne ocolesc orasul si judetul din pricina impozitelor prea mari percepute de autoritati si indiferenta lor, fie ca este vorba de Primaria Oradea sau CJ Bihor.
Jocurile de interese si, poate, incompetenta unora au lasat Oradea fara parc industrial, iar cel care exista deja la Bors este pustiu. Nimeni nu se grabeste sa investeasca acolo. Tot din pricina taxelor si intereselor locale. Intr-un cuvant, e jale.