De la tehnologiile aerospatiale si IT, la imbracaminte, incaltaminte, mobila si pielarie sunt sectoarele economice, in care investitorii din trei regiuni ale Italiei vor sa coopereze cu IMM-urile romanesti, in cadrul unui proiect romano-italian prezentat ieri la Bucuresti.
Prin proiectul denumit RESET-D, Guvernul italian finanteaza Romania cu 1,6 milioane de euro. Aceste finantari sunt posibile datorita compatibilitatilor care exista intre tarile noastre, precum si pentru ca este o piata pe care intreprinderile italiene au gasit o mana de lucru ieftina, dar bine calificata, este de parere Stefano Ronca, ambasadorul Italiei la Bucuresti.
RESET-D este un proiect destinat dezvoltarii tarilor din zona balcanica, pentru care vor fi selectionate IMM-uri din Serbia, Muntenegru, Bosnia-Hertegovina si Romania.
“In prezent, Italia este principalul partener economic al Romaniei, valoarea schimburilor comerciale dintre cele doua state fiind prognozata pentru 2004 la noua miliarde de euro“, a subliniat Nicolae Vasile, vicepresedinte in cadrul Camerei de Comert a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (CCIRB).
In intreprinderile cu capital italian din Romania lucreaza circa 100.000 de persoane, ceea ce, in opinia ambasadorului Ronca, este o baza solida de continuare a colaborarii economice si dupa aderarea Romaniei la UE.