Capitalul social al firmelor cu participare straina a crescut in primele sapte luni ale anului cu circa 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 1,13 miliarde de euro, reiese din datele Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
In primele sapte luni ale anului trecut, firmele straine au subscris la capitalul social peste 1,03 mili-arde de euro. Numai in iulie au fost inregistrate 118 societati noi cu participare straina la capital, cu un capital subscris de 1,06 milioane de euro, cele mai multe fiind infiintate de cetateni italieni - 18, cu un capital de peste 110.000 de euro. Investitorii germani au infiintat 16 firme noi, cu un capital de aproape 65.000 de euro, iar cei turci si ungari cate noua societati noi, cu un capital de peste 61.000 de euro, respectiv 21.000 de euro.
Potrivit ONRC, cea mai mare parte a capitalului social subscris in iulie a provenit din majorari de capital, respectiv 287 de milioane de euro, in timp ce investitiile realizate in firme noi au fost de doar 1,06 milioane de euro. ONRC calculeaza investitiile straine in functie de capitalul social subscris la firmele cu participare straina la capital. Agentia Romana pentru Investitii Straine a previzionat pentru acest an un nivel al investitiilor straine directe de 3,2-3,8 miliarde de euro. Presedintele ARIS, Ana-Maria Cristina, a declarat recent ca volumul investitiilor straine directe depinde insa de valoarea fluxurilor de capital obtinute din privatizari.
Banca Nationala a Romaniei a raportat pentru primul semestru al acestui an un volum al investitiilor straine directe de aproape 1,5 miliarde de euro, in crestere cu 15% fata de perioada similara a anului trecut.